Szökőártól tartanak Alaszkában, az USA nyugati partján is készülnek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szökőártól tartanak Alaszkában, az USA nyugati partján is készülnek

7,5-ös erősségű földrengést volt hétfő este Alaszkában ? jelentette be az amerikai geofizikai intézet (USGS). A rengés miatt szökőárriadót hirdettek.

A földrengést az alaszkai partoktól 91 kilométernyire délkeletre, a Bering-tengerben fekvő Aleut-szigeteken lévő, gyéren lakott Sand Point és Kodiak városkáknál is észlelték. A rengés középpontja 40 kilométerrel a tengerszint alatt volt, és az első, nagy rengést öt kisebb követte.

A szökőárriadót Alaszka déli partvidékén hirdették ki, de ez nem érinti például Anchorage várost, amely a legnagyobb Alaszkában, és mintegy ezer kilométernyire fekszik a rengések epicentrumától.

A Sand Pointtól mintegy száz kilométernyire nyugatra eső King Cove lakosságát hétfőn este elővigyázatosságból elköltöztették a közeli, magasabban fekvő vidékre

? számolt be a földrengést követő első lépésekről Gary Hennigh polgármester az Anchorage Daily News riporterének.

A csendes-óceáni cunamijelző szolgálat közleménye szerint a szakemberek egyelőre vizsgálják, hogy az amerikai és a kanadai partok mentén várhatók-e további földmozgások, és szükség lesz-e újabb cunamiriadókra.

Alaszka a Csendes-óceánt körülölelő Tűzgyűrűn fekszik. A Tűzgyűrű mintegy 40 ezer kilométer hosszú, patkó alakú sáv, amely Új-Zélandtól indul, az indonéz szigetvilágon keresztül a Fülöp-szigeteken, Japánon és a Kamcsatka-félszigeten át Észak-Amerika nyugati partjainál folytatódik, és az Andok mentén egészen a Tűzföldig ereszkedik. Ebben a sávban húzódik az óceán talapzatát alkotó három nagy, és számos kisebb kőzetlemez, amelyek állandó mozgásban vannak. Ezért a vidékre jellemző a nagyon aktív vulkáni tevékenység ? itt található a Föld összes tűzhányójának 75 százaléka ?, és a gyakori földrengések. A tenger alatti térségben különösen sok, változó mélységű és elmozdulású földrengés szokott lezajlani.

Az Egyesült Államokban 1964-ben Anchorage környékén pusztított az országban valaha mért legerősebb földrengés. A 9,2-es erősségű földmozgás percekig tartott, és 250 halálos áldozatot követelt.

Kiemelt kép: MTI/PAP/Marcin Bielecki

folytatás

Legkedveltebb hírek
Beavatkozásra sehol nem volt szükség.
2021-01-26 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Jóllehet, már nem Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és kitiltották őt a különböző közösségimédia-platformokról, hatása még mindig érezhető
2021-01-26 17:57:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ország középső részén hózáporok is kialakulhatnak
2021-01-26 17:55:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A rendőrség saját készítésű kisfilmmel próbálja felvenni a harcot a csalókkal
2021-01-26 17:54:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Nagy László csapatvezető, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke az M4 Sport Sporthíradó című műsorában arról beszélt, hogy a mindenkori magyar csapatnak a küzdést és az előre játék örömét mindig szem előtt kell
2021-01-26 17:51:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport közös vegyesvállalat létrehozásáról – közölte a két cég közös közleményben kedden az MTI-vel
2021-01-26 17:50:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez