Úgy néz ki, Evo Morales jelöltje nyerte a bolíviai elnökválasztást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Úgy néz ki, Evo Morales jelöltje nyerte a bolíviai elnökválasztást

A keddi előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a bolíviai választásokon a jelenleg külföldi száműzetésben lévő Evo Morales volt elnök pártja.

Morales eközben fogadkozott, hogy ?előbb vagy utóbb” hazatér. Luis Arce, Morales MAS (Movimiento al Socialismo, Mozgalom a Szocializmusért) nevű pártjának elnökjelöltje a szavazatok csaknem 49 százalékát szerezte meg a vasárnapi választások voksainak több mint 55 százalékos feldolgozottsága szerint. Arce centrista kihívója, Carlos Mesa a voksok körülbelül 33 százalékát szerezte meg.

Független mérések hasonló százalékpontokat adtak meg, ami így felvetette a Morales alatt 13 éven át kormányzó MAS visszatérésének lehetőségét.

Mesa már elismerte választási vereségét, miközben Arcénak gratulált többek között Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az Andoki Közösség (CAN), illetve baloldali latin-amerikai vezetők.

Morales jelentős szerepet játszott a MAS választási kampányában száműzetéséből Argentínában, ahol hétfőn azt mondta, hogy ?előbb vagy utóbb” visszatér Bolíviába. Bolíviában több tucat jogi eljárás van jelenleg folyamatban Moralesszel szemben terrorizmustól kezdve kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat vádjáig, a volt elnök szerint azonban ezeket az eljárásokat ejteni fogják ellene.

Morales hívei a volt elnöknek tulajdonítják azt, hogy jólétet és nagyobb egyenlőséget hozott az országba az olaj- és gáztartalékok államosításával, a szociális programokba fektetéssel, és azzal, hogy az ország a regionális átlaghoz képest nagyobb gazdasági növekedésen ment keresztül. Bolíviába való visszatérését követően azonban inkább arra lehet számítani, hogy Morales tanácsadóként, semmint a leendő Arce-kormány tagjaként fog tevékenykedni.
A bolíviai választási bizottság szerint mintegy 87 százalékos volt a választási részvétel, az egyik legnagyobb az ország történetében.

Az új elnököt és a kongresszust várhatóan november közepén iktatják be hivatalába.

Kiemelt kép: Photo by Manuel Cortina/NurPhoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egyszeri vagyonadót vezetnek be Argentínában a koronavírus-járvány elleni védekezés finanszírozására, a járvány által leginkább sújtott vállalkozások és a szegények megsegítésére, valamint a hazai földgázipar fejlesztésének támogatására
2020-12-05 18:02:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A román válogatott 28-24-re legyőzte Lengyelország csapatát a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, szombaton Koldingban
2020-12-05 17:53:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Apple az elmúlt hónapok során jó pár új kütyüvel jelentkezett, bemutatkozott a négy új iPhone 12, az M1-es chippel felszerelt Mac gépek, az új iPadek, a hatodik generációs Apple Watch okosóra és sok más kiegészítő
2020-12-05 17:52:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet – közölte a helyi sajtó szombaton
2020-12-05 17:36:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez