Koronavírus: valószínűleg elfelejthetjük a nyájimmunitást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Koronavírus: valószínűleg elfelejthetjük a nyájimmunitást

A koronavírus ellen termelt antitestek szintje ?egészen gyorsan? csökken a megfertőződést követően – állapították meg brit szakemberek az MTI szerint.

Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyag-tesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek szerint az immunitás a jelek szerint gyengül és fennáll a kockázata a vírussal való ismételt megfertőződésnek.

Angliában eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyag-tesztet a REACT-2 tanulmány részeként.

A június vége és július eleje közötti időszakban elvégzett első teszteléskor 1000 emberből nagyjából 60-nál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak 1000-ből 44-nél embernél.

Fotó: Getty Images

?Az immunitás egészen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után és már most 26 százalékos csökkenést mutattunk ki az antitestekben? – mondta Helen Ward professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid-19-et, a különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.

Az igazolt újrafertőzöttek száma rendkívül alacsony. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az immunitás csupán a márciusi-áprilisi tetőzés óta kezdett csökkenni.

A szakemberek szerint a második fertőzés enyhébb lehet az elsőnél, még ha az immunitás csökkent is, mivel a szervezetnek kell, hogy legyen egy immunemléke a vírussal való első találkozásról és tudnia kell, hogyan védekezzen ellene.

Wendy Barclay professzor szerint az antitestek gyors fogyatkozása miatt nem feltétlenül kérdőjeleződik meg a jelenleg klinikai vizsgálatoknak alávetett vakcinajelöltek hatékonysága. ?Egy jó oltóanyag jóval hatékonyabb lehet a természetes immunitásnál? – jegyezte meg a szakember.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Most először nem fagyott be a Jeges-tenger októberbenA klímaváltozás miatt pereli a svájci kormányt egy csoport nyugdíjas nőA Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: atom nélkül nem érhetők el a klímacélok
folytatás

Legkedveltebb hírek
A magyarországi bérházakban, vagy egy nyaralás során bármelyik európai országban sétálva lépten-nyomon ütközünk mindennek ellenállni látszó, végtelen számú mintázatban készült cementlapokba
2021-07-30 15:31:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A 31 éves ausztrál nő, Evelyn egy ritka rendellenességgel, uterusz didelphysszel, azaz kétméhűséggel született
2021-07-30 15:31:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az utolsó magyar drukker is hazatért, akit a német-magyar után vettek őrizetbe
2021-07-30 15:25:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Vatya-kultúra társadalmi különbségeibe, illetve egy előkelő nő és ikermagzatai tragikus sorsába enged bepillantást egy új tanulmány, amely egy olasz-magyar kutatócsoport eredményeit foglalja össze – közölte az ELTE az MTI-vel
2021-07-30 15:18:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A most 28 éves Dávidot hosszú évek óta ágyhoz köti a súlyos betegsége
2021-07-30 15:17:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
David Harbour nemrég egy podcast műsorban járt, ahol elmesélte, mennyire megváltoztatta az életét a Stranger Things nevű sorozat, amelyben egy magányos rendőrt alakít, aki magához veszi a Millie Bobby Brown által játszott Elevent, hogy f
2021-07-30 15:03:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez