Azonnal megtérül a tudatosan megválasztott hőszigetelés

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Azonnal megtérül a tudatosan megválasztott hőszigetelés

A 2021-től életbe lépő szigorodó energetikai szabályok, és az általános ingatlan-felújítási trendeknek köszönhetően mind nagyobb figyelem hárul a hőszigetelésre, írja közleményében az újHÁZ Centrum.

Legyen szó új ház építéséről, vagy egy nagyobb volumenű ingatlan-felújításról, a hőszigetelőrendszerek valószínűleg elsők között kerülnek a kivitelezők és a megbízók figyelmének a középpontjába. Telepítésüknek köszönhetően ugyanis jelentős mértékben csökken az ingatlanok fűtési energiaigénye, ami nagymértékű rezsicsökkenéssel járhat.

Az újHÁZ Centrum és az Austrotherm szakértői által összeállított hőszigetelési kisokosban 5 kérdés mentén tudhatunk meg mindent az egyre népszerűbb energiahatékony megoldásokról.

A hőszigetelés ma már nem opció, sokkal inkább kötelesség. A magyar ingatlanok hány százalékának van szüksége energiahatékonyságot fokozó megújulásra?

A magyarországi épületállomány jelentős része felújításra szorul: a családiházak 80%-át, a középületek szintén közel 80%-át és a társasházak több mint 60%-át valamilyen módon fel kellene újítani. A családi házak energiaigénye átlagosan 240 kWh/m2év, ami a mai követelménynek a duplája, de nem sokkal jobb a helyzet a társasházak esetében sem (190 kWh/m2év).

A felújítási ráta éves szinten még a 30 százalékos energiamegtakarítást realizáló könnyű felújítás esetén sem éri el a 3%-ot, a mély, 60 százalék feletti energiamegtakarítással járó felújítás pedig még a 0,1%-ot sem közelíti meg. Ez nagyon messze van a kívánt értéktől.

Milyen szempontok alapján érdemes hőszigetelőrendszer választani?

Az árak helyett elsősorban a termék sajátosságait érdemes figyelembe venni, illetve a vásárlási döntést tudatos szempontok alapján szükséges meghozni. Ilyen az ár-érték arány, illetve az ökológiai lábnyom, ami sokat elárul a valóban hatékony hőszigetelőrendszerekről. Az úgynevezett GRAFIT REFLEX? termékkel a kivitelezők össze tudják kapcsolni a pénztárca védelmét a klímavédelemmel.

Az elmúlt években milyen jelentős fejlődésen mentek keresztül a hőszigetelőrendszerek?

Az előírások mind hatékonyabb hőszigetelést várnak el az építőanyag-gyártóktól, amire többféle válasz is létezik. A hatékonyság egyrészről emelhető a hőszigetelő lapok vastagságának növelésével, de szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan innovatív, fokozott hőszigetelő képességű megoldások is, melyekkel hatékonyabban, kisebb rétegvastagságban is teljesíteni lehet az energiahatékonysági a követelményeket.

Mennyi idő alatt tud megtérülni egy nagyobb volumenű hőszigetelés-központú felújítás?

A hőszigetelés azonnali hatással jár a kényelemre és az emberi egészségre, hiszen nő a lakás komfortfokozata, a falból nem dől a hideg, megszűnik a páralecsapódás, penészesedés. Ebből a szempontból nézve tehát a beruházás gyorsan megtérül. A szigorúan vett anyagi megtérülés esetében akkor tud a leggyorsabban megvalósulni, ha a felújításnak azonos energiamegtakarítás mellett a legkisebb a beruházási költsége, így a befektetett pénz 5-7 év alatt visszanyerhető.

Költségesebb megoldásoknál a megtérülési idő akár ennek a duplája is lehet. Ha az ingatlanunk értékét nézzük, a hőszigetelés ára sokkal hamarabb megtérül, hiszen Magyarországon a felújított házak értéke a hőszigetelés után kb. 15%-kal nő, így egy átlagos házzal számítva akár 6-7 millió forint értéknövekedés is realizálható. Vagyis a felújítás már aznap megtérül, ahogy a kivitelezőt kifizetik a megrendelők.

A szigorodó energetikai szabályozások milyen hatással vannak a lakosság hőszigetelési hajlandóságára?

A jelenlegi gazdasági környezetben a hőszigetelés a lehető legjobb befektetés, ezt pedig az ingatlantulajdonosok is felismerték, éppen ezért várhatóan tovább fog nőni a hőszigetelési kedv.

Fotók: újHÁZ Centrum

Hőszigetelés és ökológiai lábnyom - Egy különleges tanulmány SvájcbólTavaly márciusában érdekes és átfogó összehasonlító tanulmány jelent az építőiparban legáltalánosabban elterjed nyolc különböző hőszigetelő anyagról.
folytatás

Legkedveltebb hírek
Angelika a rossz anyagi helyzetüket akarván megoldani találkozik Hans Kleiberrel, hogy pénzügyi tanácsokat fogadjon tőle, ám Quirin
2020-11-26 01:13:03 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Gema eléri, hogy Carlos Daniel és Paulina összevesszenek
2020-11-26 00:07:26 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kitti egyik kedvenc hobbija a lovaglás, ám sajnos kevés lehetősége volt gyakorolni: Stohl András lányával kiegészülve lovagolni hívta Kittit
2020-11-25 23:30:34 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Máté szobája a régi bejáratnál kapott helyet, így az ő kis kuckójának szigetelése nagyobb kihívást jelentett az Újratervezők számára
2020-11-25 23:30:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza az Újratervezés adását!
2020-11-25 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez