Komoly szigorításra készülnek a németek, pedig a járványhelyzet ott sokkal jobb, mint nálunk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Komoly szigorításra készülnek a németek, pedig a járványhelyzet ott sokkal jobb, mint nálunk

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, és a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt ? jelezte a szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a ?prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni”, de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis ?az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre” ? nyilatkozta Jens Spahn a Südwestrundfunk médiatársaságnak.

Kiemelte, hogy ezen ágazatok működését be kell fagyasztani, ?nullára kell állítani”, a vállalkozások kárát pedig egy állami támogatási programmal, egy ?nagyvonalú és célzott segélycsomaggal” kell egyensúlyozni ? fogalmazott a miniszter.

Jens Spahn azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a járványhelyzet gyors romlása miatt az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett

már szerda délután megtartják a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma, és a kancellár, Angela Merkel válságtanácskozását.

Késő lesz, ha addig várunk, amíg az intenzív osztályok megtelnek

? mondta a miniszter,aki szintén megfertőződött a koronavírussal, amely beszámolója szerint megfázásos tüneteket okozott nála.

A magyarnál jobb járványadatok

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

Mint a fenti grafikonon látható, népességarányosan sokkal rosszabb a helyzet az új fertőzöttek számának tekintetében Magyarországon, mint a németeknél. Amihez hozzájön, hogy a németek ráadásul sokkal többet is tesztelnek: míg nálunk már a 15-20 százalékos tartományban mozog a találati arány, addig Németországban 2-3 százalék körül.

A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma Németországban egy nap alatt 85-tel nőtt, 10 183-ra. Az 1 millió lakosra számított, vírussal összefüggő napi halálozás aránya Németországban nem éri el az 1-et, ebben a tekintetben a magyar érték a német kilencszerese.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Magyarországon már 3000-nél több beteget kezelnek kórházban szerdán, ami közel háromszázzal több, mint kedden. A németeknél viszont több ember van lélegeztetőn, összesen 666-an, míg Magyarországon négyszázzal kevesebben.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy Németországban a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt. Magyarországon ugyanez az emelkedés kilencszáz főre rúgott.

Müller Cecília tiszti főorvos kedden azt mondta, fokozatos szigorítás várható Magyarországon is, azonban a némethez hasonló korlátozás nem várható. Erre utal Dömötör Csaba államtitkár posztja is, amelyben a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés elő terjesztett javaslatát úgy értékelte: ?Itt a baloldal vaskos bezárási terve”.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Sean Gallup

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egyszeri vagyonadót vezetnek be Argentínában a koronavírus-járvány elleni védekezés finanszírozására, a járvány által leginkább sújtott vállalkozások és a szegények megsegítésére, valamint a hazai földgázipar fejlesztésének támogatására
2020-12-05 18:02:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A román válogatott 28-24-re legyőzte Lengyelország csapatát a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, szombaton Koldingban
2020-12-05 17:53:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Apple az elmúlt hónapok során jó pár új kütyüvel jelentkezett, bemutatkozott a négy új iPhone 12, az M1-es chippel felszerelt Mac gépek, az új iPadek, a hatodik generációs Apple Watch okosóra és sok más kiegészítő
2020-12-05 17:52:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet – közölte a helyi sajtó szombaton
2020-12-05 17:36:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez