Mennyit keres valójában egy IT-szakember?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mennyit keres valójában egy IT-szakember?

Közel ezer IT-szakember bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs állásportál, akik többek között arról ismertek, hogy hirdetőiknek kötelezővé tették a fizetési sáv megadását. A portál online kérdőíves kutatásának célja az volt, hogy világos kép készüljön arról, milyen céges juttatások és előnyök fontosak valójában az informatikusok számára, de az is kiderült, pontosan mennyit keres átlagosan egy szakember.

A felmérésből kiderült: a hazai IT-szféra Budapesten központosul. A megkérdezettek közel 81 százaléka dolgozik a fővárosban.

A fennmaradó 19 százalék jelentős része Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra összepontosul. A munkavállalók 86,5 százaléka alkalmazotti státuszban dolgozik, 10 százalékuk vállalkozói szerződésben foglaltak szerint, és meglepő eredmény, hogy az egyre fontosabbá váló projektalapú foglalkoztatás mindössze a kitöltők 1 százalékát érinti.

A válaszadók többsége 15-15 százalékban full-stack fejlesztéssel, valamint backenddel foglalkozik, a harmadik leggyakoribb terület a válaszadók között a product és project management 12,5 százalékkal. A megkérdezett informatikusok csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia.

A kérdőívet kitöltők több mint fele senior volt, harmaduk medior, a legkisebb csoportot juniorok és gyakornokok tették ki. Az informatikus szakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, melyet a kutatás eredményei is alátámasztanak.

A szenior tudású IT-specialisták 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog.

20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta, 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja. A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, utóbbi csoport 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését.

Fotó: Getty Images

A pénz azonban nem minden, és ez különösen igaz az IT-szférára, ahol a cégek kínálta előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége és a modern irodai környezet szerepel. A home office a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban ez még inkább felértékelődött. Az informatikusok munkahelyükkel szemben támasztott igényei a szenioritás függvényében meglehetősen eltérőek.

Míg a pályakezdők számára fontos tényező a képzés, a pihenőszoba megléte, az ingyen kávé és üdítő, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre inkább meghatározóvá.

Az IT-s jelöltnek a legfontosabb, hogy magas fizetést kapjon, és legyen lehetősége egy csocsószobában levezetni a napi fáradalmakat ? gyakran hallom ezt az általánosító, és kissé már kőkorszaki véleményt vállalati oldalról, amikor az információtechnológiai szakemberek elvárásairól esik szó.

– mondta Bozsoki Ádám, a No Fluff Jobs Country Managere.

?Az IT-s nem egy bináris rendszerben működő robot. Sokkal összetettebb gondolatok, motivációk, elvárások mozgatják a karrierútja tervezése során. A jelöltek nemcsak a magasabb fizetés vagy a jobb légkör reményében váltanak munkahelyet. A szakmai fejlődés, a rugalmas munkavégzés lehetősége vagy az egyéb béren kívüli juttatások nem kevésbé fontosak számukra, mint bármely más szektorban dolgozó fehérgalléros munkavállalónak? ? tette hozzá a szakember.

Birkás Péter korábbi cikkei Halálos fenyegetéseket kapnak a fejlesztők a játékuk csúszása miattEzeket a játékokat kínálja a PlayStation Plus CollectionItt az első újrahasznosított anyagokból gyártott porszívó
folytatás

Legkedveltebb hírek
A figyelmeztetést annak apropóján tette közzé a Semmelweis Egyetem, hogy kedden (és egészen a hétvégéig) várhatóan fullasztó meleg lesz
2021-07-27 09:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Indul a hullócsillagok szezonja, a következő egy hónapban három meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthaladunk majd
2021-07-27 09:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Speedtest mérései szerint a mobilnetes szegmensben továbbra is a Telekom az első
2021-07-27 08:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A rugalmasságot emelte ki új díjcsomagjával kapcsolatban a Telekom
2021-07-27 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját ? közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz)
2021-07-26 22:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az indiai mutációval fertőzöttek orrában több, mint ezerszer annyi vírus van, mint azokéban, akik még az eredeti vírust kapták el
2021-07-26 21:29:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez