Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Az Európai Bizottság pénteken kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az uniós menekültügyi jogszabályok helytelen alkalmazása miatt ? tudta meg a Népszava.

Mint írják, a brüsszeli testület szerint az érintett magyar törvényben és a koronavírus-járványra adott válaszként bevezetett rendeletben meghatározott új menekültügyi eljárások ellentétesek az uniós joggal, különösen a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel. Az új magyar szabályok szerint, mielőtt a nem uniós állampolgárok Magyarországon igényelhetnének nemzetközi védelmet, egy Európai Unión kívüli magyar nagykövetségen kell szándéknyilatkozatot benyújtaniuk, majd ezt követően egy speciális beutazási engedély birtokában léphetik csak át a magyar határt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ezek a szabályok jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést. Ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvvel, mivel kizárja a folyamatból azokat a személyeket, akik Magyarország területén vagy a határain tartózkodnak attól, hogy ott nemzetközi védelemért folyamodjanak. A Népszava szerint Magyarországnak 2 hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által felvetett érvekre, ellenkező esetben az uniós testület a következő szakaszba lépteti az eljárást.

A magyar parlament és kormány azután döntött az új előírásokról, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéletét követően bezárta a tranzitzónákat.

Átlátszó: több mint hatmilliárd forintba került a tranzitzónák felépítése és fenntartásaA személyi jellegű költségek nélkül.

Kiemelt kép: AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Eddig 299 358-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 337 355-re emelkedett az országban
2020-11-24 12:49:09 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez