Pécsett is megjelent a tigrisszúnyog

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Pécsett is megjelent a tigrisszúnyog

Más, nem őshonos szúnyogfajok mellett a tigrisszúnyog is megjelent idén a baranyai megyeszékhelyen. Ezt közölte ma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont vezetésével működő Nemzeti Virológiai Laboratórium.

Az intézmény felhívja a figyelmet, hogy a nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent.

Ugyanis:

a rovarok számos, nem csak trópusi eredetű vírust képesek meghonosítani alkalmazkodóképesek és szaporák ezért folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos.

A baj (tigrisszúnyog) nem jár (röpül, zümmög) egyedül:

a Nemzeti Virológiai Laboratórium tájékoztatása szerint az utóbbi időben Pécs mellett Magyarország különböző területein felbukkant már a koreai szúnyog (Aedes koreicus), a japán bozótszúnyog (Aedes japonicus) is.

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) pécsi jelenlétét speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel igazolták a kutatók.

Mint írták: Pécs esetében egyelőre a faj megjelenéséről lehet beszélni, az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd, hogy képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban.

A kutatók kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok, emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát.

Egyre több tigrisszúnyog fejlődik ki a magyar kertekbenA mostani időjárás kedvez a tigrisszúnyogok fejlődésének, főleg a kertes házak kertjeiben bújnak elő, fél deci víz már több tíz vérszívó kifejlődéséhez elegendő.

A szakemberek a lakosok segítségét is várják, hiszen a ház körüli időszakos vízterek felszámolásával nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tud bárki aktívan részt vállalni, hanem az új fajok felderítésében is.

A Mosquito Alert nevű telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik az emberek a kutatók számára, ha például tigrisszúnyoggal, vagy bármely más idegenhonos szúnyogfajjal találkoztak.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egyszeri vagyonadót vezetnek be Argentínában a koronavírus-járvány elleni védekezés finanszírozására, a járvány által leginkább sújtott vállalkozások és a szegények megsegítésére, valamint a hazai földgázipar fejlesztésének támogatására
2020-12-05 18:02:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A román válogatott 28-24-re legyőzte Lengyelország csapatát a dániai női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, szombaton Koldingban
2020-12-05 17:53:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Apple az elmúlt hónapok során jó pár új kütyüvel jelentkezett, bemutatkozott a négy új iPhone 12, az M1-es chippel felszerelt Mac gépek, az új iPadek, a hatodik generációs Apple Watch okosóra és sok más kiegészítő
2020-12-05 17:52:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet – közölte a helyi sajtó szombaton
2020-12-05 17:36:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez