Mire kell télen vigyáznunk az orrunkkal kapcsolatban?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mire kell télen vigyáznunk az orrunkkal kapcsolatban?

Az ember egészséges körülmények között az orrán át lélegzik. Az orrlégzés akadályoztatása esetén szájon keresztül kezdjük venni a levegőt, ilyenkor azonban kiiktatódik az orr melegítő, párásító, szűrő, tisztító hatása. Egészséges viszonyok között az orrüregi nyálkahártya csillószőrös hámján a csillók másodpercenként körülbelül 10?15 csapást végeznek. Ilyen módon a tüdőbe jutó levegő jelentős mértékben megtisztul a portól. Szájon át történő légzés esetén azonban a levegő káros szennyeződéseinek teljes tömege a garatba, a gégébe és a mélyebben fekvő légutakba kerül, ahol különböző kóros elváltozásokat idézhet elő.

Tisztít, levegőt biztosít

Mindenki szeretné megelőzni a megfázást a téli időszakban. Hiszen ki örül annak, ha egész nap az orrát kell törölgetnie, az orrdugulás miatt nem kap levegőt sem éjjel, sem nappal, ráadásul még a láz is gyötri? Csakhogy a hideg, szeles, nyirkos téli időjárásban szinte mindenkivel előfordul, hogy megfázik, vagy elkap valamilyen náthavírust.

Számos érv szól az orr fokozott védelme mellett, hiszen összetett funkciót lát el: szaglószervünk is egyben, és a hangképzésben ugyancsak fontos szerepet tölt be. Az orrnyálkahártyát bevonó váladék pedig a légúti fertőzések megelőzésében játszik lényeges szerepet.

Mi történik, ha bedugul?

Az orrdugulást kiváltó számos tényező közül leggyakrabban az allergia vagy a felső légúti fertőzés tehető felelőssé. Az allergének vagy kórokozók megjelenésére a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol, amely az orrnyálkahártya duzzanata mellett bővebb váladéktermeléssel is jár. Mindkét tényező az orrjáratok szűkületét okozza, a fizikai akadály miatt így előfordulhat, hogy az orrunkon keresztül alig, vagy egyáltalán nem kapunk levegőt.

Védelem

A téli időszakban a fűtött helyiségek levegője nem kedvez a nyálkahártyáink egészségének, hiszen a túlságosan száraz levegő azok kiszáradását okozhatja. A külső nedvességtartalom éppen annyira fontos, mint a belső hidratáció: ha nem iszunk elegendő folyadékot, annak dehidratáció, vagyis kiszáradás lehet a következménye, amely a nyálkahártyákra is hatással van.

Mit tegyünk, ha száraz az orrunk? Használjunk párásítókat a száraz levegőjű helyiségekben: A levegő nedvességtartalmának növelése hatékony kezelési mód lehet. Fontos azonban, hogy a párásítót rendszeresen tisztítsuk, ellenkező esetben allergiát és fertőzéseket okozhat, ami tovább súlyosbíthatja a problémát. Természetes segítség a panaszok ellen: Bedugult orr, illetve szénanáthás panaszok esetén alkalmazzunk tengeri sós oldatot tartalmazó orrspray-ket. Ezek segítenek az orrdugulás megszüntetésében, illetve némelyikük ápoló összetevőt is tartalmaz, amely regenerálja a nyálkahártyát és véd a kiszáradástól, így a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. Szaunázás: Hasznos módszer az orrszárazság tüneteinek enyhítésére, ám a hatása sajnos csupán átmeneti. Hirdetés

Megfázás, Nátha? Reventil orrspray!

Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére. Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kiemelt kép: Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
A koronavírus alapvetően rendezte át az ingatlanvásárlók preferenciáit, így változás történt abban, hogy mely ingatlanok most a legfelkapottabbak a hazai ingatlanpiacon
2020-11-24 16:18:08 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Nem az orosz oltóanyagot preferálják Brüsszelben. (Külföld)
2020-11-24 16:10:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Adás előtt: Kárpáti Rebeka ellátogatott Vikiék otthonába, ahol az Újratervezők már ütemese
2020-11-24 16:05:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adás előtt: Viki lánya, Fanni imád énekelni: Stohl András ezért Király Viktort hívta el, hogy látogassa meg a zenei ambíciókkal rendelkező lányt
2020-11-24 15:55:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az igazi családi szórakozást ígérő műsor, 8 és 14 év közötti, kiemelkedő énektudású és tehetségű kisgyermekeket mutat be
2020-11-24 15:51:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ayala nyomozó érzései egyre mélyebbek Matilde iránt
2020-11-24 15:49:01 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez