Módosította a költségvetést a polgármester, miután bírságot kaptak a szerződései miatt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Módosította a költségvetést a polgármester, miután bírságot kaptak a szerződései miatt

Módosítani kellett a költségvetést Badacsonytomajon a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) által kiszabott bírságok miatt.

A KDB annak a 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásnak a felhasználását vizsgálta, amit egy 2018-as GINOP-pályázaton nyert el a város ?turisztikai attraktivitás fejlesztésre?. A határozat szerint a polgármester, Krisztin N. László több ponton is törvényt sértett, amikor a keretből 60 millió forintot meghaladó összeget osztott szét az önkormányzat dolgozói között projektmenedzseri tevékenység címszóval. A pénzt 2018-ban és 2019-ben a jegyző és a városháza más alkalmazottai kapták több tételben. A KDB közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése és a szerződések érvénytelensége miatt összesen 6 millió forint bírságot szabott ki.

A fizetési határidő éppen akkor járt le, amikor a kormány járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva ismét rendkívüli jogrendet vezetett be, ezért a döntéshozatal Badacsonytomajon is a polgármester kezébe került. A november 4-i képviselő-testületi ülés, ahol napirendre került volna a büntetés és az azzal járó költségvetési módosítás ügye, elmaradt. Krisztin polgármester azonban most szokatlanul fontosnak tartotta, hogy kikérje a testület támogatását is, ezért internetes szavazólapot küldött a képviselőknek.

Csakhogy a GINOP-ügyben információink szerint a képviselők többsége elutasította a határozattervezetet, mert nem akartak osztozni a hatóságok által feltárt pénzügyi manőver miatti felelősségben. A testület több tagja közzé is tette, hogy nemmel szavazott. Takács Lajos független képviselő a Facebookon azzal indokolta a döntését, hogy az önkormányzatot kár érte, ezért nem akart hozzájárulni a büntetés legitimálásához. Mint írta, ezzel elfogadta volna azt is, hogy ?a felelős/felelősök/felelősség kérdése nem tisztázott?.

A településen nagy figyelmet kiváltó ügyben Krisztin N. László előző ciklusbeli helyettese, Orbán Péter is megnyilvánult. Azt hangoztatta, hogy annak idején alpolgármesterként semmilyen információt sem kapott a kifizetésekről. Szerinte a szerződések titokban készültek, ráadásul a polgármesternek nem is volt felhatalmazása, hogy megkösse azokat. Orbán később nyilvánosságra is hozott néhányat az inkriminált megállapodások közül, hozzátéve, hogy azoknak fenn kellene lenniük a település honlapján, de hozzá is kalandos úton jutottak el.

Krisztin N. László a leszavazott tervezet ellenére november 13-án elrendelte a bírságok kifizetését. Az erről szóló határozat bevezetőjébe pedig azt írta, hogy a képviselő-testület ?véleményének kikérésével és hozzájárulásával? hozta meg a döntést.

A 24.hu levélben kereste a polgármestert, azt kérdeztük, miért írta, hogy a testület is hozzájárult a kifizetéshez, amikor kisebbségben maradt az előterjesztése. Levelünk után kedden átírták a korábbi határozatot. A szétküldött módosított szövegből kikerült a hozzájárulás szó. Krisztin polgármester válaszában azt írta, hogy a határozat bevezető részében ?sajnálatos módon adminisztrációs hiba miatt véletlenül? maradt bent a szövegrész, de a módosításáról egy új határozatban intézkedett.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Néhány mintában már itthon is megtalálták a koronavírus brit mutációját, de a szigorú lezárások a vírus terjedését is nehezítik - mondta a hvg
2021-01-23 11:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nézd vissza a Seriff az égből című filmet január 30-ig a Moziverzum oldalán!
2021-01-23 11:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Átfogó, jelentős és a koronavírus-járvány okozta károkat enyhítő kulturális mentőcsomagot sürgetett az Országgyűlés szocialista alelnöke pénteken, a magyar kultúra napján
2021-01-23 10:41:46 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A nagyvállalkozónak továbbra is nyomkövetőt kell viselnie
2021-01-23 10:31:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Több utánpótláskorú magyar játékos szerepel külföldi labdarúgócsapatokban, akikről itthon alig hallottunk
2021-01-23 10:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egy szerkérderéknyi a hiányzó mindkét együttesben...
2021-01-23 10:28:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez