Folyamatosan nő az európai HIV-fertőzöttek száma

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Folyamatosan nő az európai HIV-fertőzöttek száma

Folyamatosan nő Európában a HIV-fertőzéssel diagnosztizált emberek száma, és sok esetben túl későn állapítják meg a fertőzést – közölte két európai egészségügyi szervezet csütörtöki nyilatkozatában, kiemelve, hogy szükség van a tesztek számának növelésére.

Tavaly több mint 136 000 új HIV-esetet regisztráltak – tájékoztatott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája.

Az elmúlt években az új betegek legnagyobb része, mintegy 80 százaléka Európa keleti régióiban bukkant fel.

A WHO szerint az Európához sorolt 53 országban több mint 2 millió embert érint a fertőzés. A megbetegedések felét “kései szakaszban” ismerték fel – áll a jelentésben, melyet a december 1-jei AIDS-világnap előtt tettek közzé.

Ez azt mutatja, hogy a régió tesztelési stratégiái nem működnek elég jól a HIV-fertőzés korai felismeréséhez

– közölték a szervezetek. A korai felismerés egyben korai kezelést is jelent, ami hozzájárulhat a fertőzés terjedésének lassításához.

Annak ellenére, hogy jelenleg az új típusú koronavírus-járványra koncentrálunk, nem szabad megfeledkeznünk egyéb közegészségügyi kérdésekről, köztük a HIV-fertőzésről sem

– jelentette ki Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

A stockholmi székhelyű szervezet tevékenysége az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Nagy-Britanniára, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki.

Habár nem tudni, hogy a koronavírus-világjárvány hogyan befolyásolta a HIV-szűrést, meg kell védeni az elmúlt tíz évben elért eredményeket, továbbra is biztosítani kell az elsődlegességet a HIV-tesztelésekhez, és kezelésben kell részesíteni a rászorulókat – mondta Hans Kluge, a koppenhágai székhelyű WHO európai igazgatója.

(MTI)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Vállalják az önkényes nyitás következményeit, a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket
2021-01-22 22:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának – közölte a nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő illetékes
2021-01-22 21:57:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának kiadásai külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhetnek az előirányzattól, ezt mondja ki egy péntek este megjelent kormányrendelet, amit a hvg
2021-01-22 21:28:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez