Kihirdették az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kihirdették az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet

A kormány kihirdette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendeletet, amely rögzíti a jogviszonnyal járó munkaügyi feltételeket és a bérezésre vonatkozó szabályokat is ? közölte a szaktárca szombat este.

Az Emmi közleményében azt írta:

a béremelésekkel párhuzamosan a 2021. április 1-től bevezetendő egészségügyi szolgálati jogviszony kiszámíthatóbb, átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozóknak.

Hozzátették: a jogviszony megteremtésével cél az állami egészségügyi ellátás ?biztonságának garantálása és színvonalának emelése, valamint azon foglalkoztatási anomáliák és visszaélések megszüntetése, amelyek az állami és magán egészségügyi szolgáltatás átfedéseiből keletkeztek, ezáltal a betegellátás rovására mentek”.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetre tekintettel az érintett dolgozóknak, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyba történő átlépést választják, elegendő az erre vonatkozó új szerződéseiket 2021. március 31-ig megkötniük.

A rendelet többek között rögzíti az egészségügyi szolgálati jogviszony személyi hatályát, a munkaszerződés tartalmi elemeit, a munkaköri besorolásra, a munkaidőre, illetményre, juttatásokra, végkielégítésre, próbaidőre, a munkáltató tájékoztatási és értesítési kötelezettségére vonatkozó szabályokat. Mindezzel az érintett dolgozóknak az Emmi szerint erősebb jogszabályi védelmet nyújt.

A rendelet értelmében kirendelésre a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében kerülhet sor, amelynek keretében, szükség esetén, az egészségügyi dolgozó az állandó munkahelyétől eltérő egészségügyi szolgáltatóhoz is kirendelhető. A kirendelés időtartama 12 hónapos időszak alatt összesen 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhat meg.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi esetekben nem rendelhető ki egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy

várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig, ha a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint nagycsaládos, gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodását megállapította, a szakvizsgájának letételét megelőző fél éven belül, öregségi nyugdíjra jogosult, és nem járul hozzá a kirendeléséhez.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló részletes tájékoztatást az érintettek számára az országos kórház-főigazgató által előírtak szerint, írásban kell megtenni, az érintettek korábbi jogviszonya, 2021. március 31-ig kinyilvánított szerződéskötési szándékuk esetén, 2021. április 1-jén alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Roxana fél, hogy Antonio beváltja fenyegetését, és eléri, hogy ne láthassa többet Diegot
2021-01-23 02:59:45 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Florencia elmondja Ivonak, hogy beszélt Milivel. A férfi számonkéri a lányt, de a lány tagadja. Serg
2021-01-23 02:06:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy városi család költözik Louisa szomszédságába, egy házaspár elkényeztetett kisfiukkal, akik furcsa viselkedésükkel nem kis
2021-01-23 01:13:24 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az ország harmonikása és zenész barátai felkerekednek, és ott, a helyszínen teljesítik a szerencsések zenés kívánságait
2021-01-23 01:08:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Carlitos amnéziája még mindig nem múlt el, és nem ismeri fel a szüleit
2021-01-23 00:07:11 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Buzás Dorottya és Török Lívia Párbaja megdöbbentő fordulatot vett
2021-01-22 23:49:45 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez