Időjárás: megjön a tavasz a Mikulással

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Időjárás: megjön a tavasz a Mikulással

Az elmúlt napokban egy hazánkat északkeletről ?súroló? légörvény határozta meg időjárásunkat, több helyen havazott az országban, a hőmérséklet még nappal is a telet idézte, és ez még így is marad néhány napig. Említett ciklon ugyan továbbállt, ám most egy Délnyugat-Európa felett kialakuló ciklon hatására ismét változékony időre számíthatunk.

Hó és keményebb mínuszok

A ciklon középpontja Észak-Olaszország felett lesz, elég közel hozzánk ahhoz, hogy északi eredetű, hideg légtömegeket kavarjon fölénk. Szerda-csütörtök magasságáig ezért még a télben érezhetjük magunkat.

Az Alpokalján, a Bakonyban, a Mecsekben és az Északi-középhegységben 500-600 méter felett számíthatunk havazásra, havas esőre, a Nyugat-Dunántúlon viszont síkvidéken is kialakulhat összefüggő hótakaró

? mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hőmérséklet hajnalra -1 és -8 fok közé süllyed, és napközben is több helyen mérhetünk majd fagypont alatti hőmérsékletet még a nap ?legmelegebb? óráiban is, de 3-5 foknál sehol nem lesz melegebb.

Rövidnadrágos Mikulás

A hét vége felé a front középpontja a Baleár-szigetek térségébe húzódik vissza, a Kárpát-medence pedig megnyílik a meleg, délről érkező áramlatok számára. Az úgynevezett meridionális áramlás tipikus példáját tapasztaljuk, a péntektől kezdődő felmelegedés a legkevésbé sem normális.

Kapcsolódó Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak.

Hétvégére országosan 7-12, 6-13 fokos meleg érkezik, nyugaton lesz a hűvösebb. A meteorológus szerint a Mikulás ha teheti, biztosan rövidnadrágra vált, december elején 2, és legfeljebb 7 fokos maximum tekinthető átlagosnak.

Meleg és rengeteg eső

A hajnalok is jócskán fagypont felett alakulnak, és az Agronaptár.hu előrejelzése szerint jelentős csapadékra is számíthatunk. Eleinte vegyesen hó, eső és havas eső, majd határozottan eső formájában országos átlagban 25-40 milliméterre számíthatunk egészen a hónap közepéig.

A decemberi csapadék a hónap első felében fog lehullani.

Ez a meleg, csapadékos idő stabilan beáll, Mikulás után szélsőséges két hétre számíthatunk. Itthon még hagyján, a szakember szerint a mediterrán térségben, főleg Olaszországban okozhat majd nagy gondokat a bőséges csapadék. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, év végére is változékony időjárásra számíthatunk, a novemberben többször is hosszú, szürke, ködös, párás időt okozó hidegpárna kialakulása legfeljebb elvétve, és akkor is csak 1-2 napra valószínű.

Bihari Dániel további cikkei Orbán legyőzte a GenerálistKemenesi Gábor: A természet majd kikényszeríti a változástEgymás után találják a csontvázakat a Margit körúton
folytatás

Legkedveltebb hírek
A virológus szerint a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldására csak akkor lehet számítani, ha nő a beoltottak száma
2021-01-25 07:08:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Portugáliában a voksok csaknem egészének összeszámlálása alapján nagy arányú győzelmet aratott a vasárnap tartott elnökválasztáson a hivatalban lévő államfő, írja az MTI
2021-01-25 06:58:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A lengyel elnök szerint az Európai Uniónak komolyabb szankciókat kell bevezetnie Moszkva ellen az Alekszej Navalnij elleni  bánásmód, illetve a georgiai és ukrajnai konfliktusok miatt
2021-01-25 06:56:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez