Mészáros Lőrinc öccsét sem tudja kikerülni a közpénz

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mészáros Lőrinc öccsét sem tudja kikerülni a közpénz

Ismét nagyértékű megbízást nyert el az állami Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től Mészáros Lőrinc öccsének cége: a bicskei Herceghalom Interat Zrt. a Pappas Autó Magyarország Kft.-vel közösen szerzett meg egy 4,5 milliárd forintos eszközbeszerzési keretmegbízást. Mészáros János vállalkozása és a  Pappas Autó közösen 39 eszközhordozó alapgépet (illetve igény esetén további tíz darabot), ugyanennyi homlok-hóekét, sószórót, illetve padkakaszákat és rézsükaszákat szállítanak. A megrendelés része öt homlokmaró, hat oldalsószóró, 14 homlokseprő, illetve ugyanennyi oszlop-és korlátmosó is. A gyakorlatban ez legalább 39 darab alapgépet, illetve a különböző kiegészítő eszközöket jelenti. A Magyar Közút ilyen nagygépekkel végzi a karbantartási, hóeltakarítási és egyéb munkálatokat.

A nyílt eljárás eredménye már megjelent a Közbeszerzési Hatóság honlapján, ennél azonban sokkal érdekesebb részletek derülnek ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. Például az, hogy az eljárásban erőforrásnyújtó szervezetként vonták be pécsi a Hidrot Kft.-t. A közbeszerzési eljárásokban igazolni kell, hogy az ajánlattevők ? jelen esetben Mészáros János cége és a Pappas Autó ? megfelelő referenciákkal rendelkeznek és valóban teljesíteni tudják a megrendelést. Akkor sincsen gond, ha az ajánlattevők nem rendelkeznek ilyen garanciákkal: be lehet vonni úgynevezett erőforrásnyújtó szervezetet, egy olyan céget, amely viszont rendelkezik a megfelelő alkalmassági igazolásokkal, referenciákkal.

A csatolt részletező ártáblázatból például látszik, hogy a legnagyobb összeget az alapgépek, a Mercedes Unimogok viszik el, ezek darabja nettó 65,5 millió forintba, a 39 darab összesen több, mint 2,5 milliárd forintba kerül. Az Unimogokat a Pappas Autó forgalmazza, részvételük egyértelmű.

Elektronikus Közbeszerzési Rendszer

Ahogyan a képen is látszik, öt kiegészítő típusánál is feltüntették, hogy a Hidrot eszközeit fogják leszállítani, ezek összesített értéke 1 milliárd 461 millió forint. A Herceghalom Interat a homlok-hóekék, a sószórók és a homlokmarók leszállításánál jöhet szóba, azonban a feltüntetett típusok egyikét sem találtuk meg a cég honlapján, illetve webshopjában.

A svájci Bucher Municipial viszonteladói között például egyetlen magyar cég szerepel, a szigetszentmiklósi Hydrotest Kft.

Levélben kerestük meg a Herceghalom Interat Zrt.-t arról érdeklődve, hogy a szerződés mely részeit teljesítik ők, de válasz egyelőre nem érkezett.

Nem ez az első alkalom, hogy Mészáros János cége a pécsi Hidrot Kft.-vel közösen teljesít egy közpénzes megbízást. Idén januárban ugyancsak a Magyar Közúttól kaptak nagyobb megrendelést, akkor 241,1 millió forintért szállíthattak 12 darab IRUS Deltrak 2.5-ös rádiós fűkaszálógépet és adaptereket. Már ekkor feltűnő volt, az egyébként csúcstechnológiás fűkaszát gyártó német IRUS honlapján csak a Hidrot Kft.-t tüntették fel magyarországi viszonteladóként, Mészáros János vállalkozásának honlapján pedig az IRUS nem szerepel a forgalmazott márkák között. Mégis együtt vitték el a közpénzes megbízást, felvetve azt a kérdést, hogy a munka mely részét bízhatták a kisebbik Mészáros cégére?

A Magyar Közút és Mészáros János immár évekre visszamenően stabil üzleti kapcsolatban vannak. Ahogyan januári cikkünkben beszámoltunk róla, az üzletember érdekeltségeihez tavaly számításaink szerint (leginkább egyénileg, ritkábban konzorciumi tagként) 7 milliárd 757 millió forint állami megbízás érkezett. A Magyar Közút a legnagyobb megrendelők között van: a tavalyi közpénzes megrendelések 62 százaléka, 4,8 milliárd forintnyi munkát tőlük szerzett meg Mészáros János, igaz, a legnagyobbat nem egyedül: az erdőkertesi Egomax Kft.-vel a Mészáros János-féle Híd-Tám Kft. 3 milliárd forintos keretszerződést írt alá a közútkezelő hidak karbantartására.

Ismert, hogy a MÁV milliárdos tételben foglalkoztatja Mészáros Lőrinc, illetve veje, Homlok Zsolt cégeit is, tőlük egyelőre nagyságrendi lemaradással, de szépen lassan  felzárkózhat Mészáros János is:

vhjkl

folytatás

Legkedveltebb hírek
A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 1631 halálesetről érkezett jelentés, és ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában eddig 100 162 halálos áldozata van a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek
2021-01-26 21:10:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kiss Márk István hozzátette: egyelőre kérdés, hogy a járvány harmadik hulláma fog-e érdemben változtatni a már meglévő járványügyi intézkedéseken és így közvetve miként fogja éreztetni a hatását az álláspiacon
2021-01-26 21:09:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Aggodalmát fejezte ki Joe Biden amerikai elnök Oroszország bizonyos tevékenységei, így a többek között Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele miatt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott első telefonbeszélgetése során kedden – közölte Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője
2021-01-26 21:03:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az amerikai elnök beiktatása óta először beszélt telefonon orosz kollégájával
2021-01-26 20:55:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t
2021-01-26 20:45:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A jutalomjáték előtt a Bajnokok férfi kontingense, Szarka Ákos és Somhegyi Krisztián is megosztotta, kitől kapnának leginkább videóüzenet
2021-01-26 20:33:10 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez