Keresztülhúzzák a feketén dolgoztatók számítását

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Keresztülhúzzák a feketén dolgoztatók számítását

A tisztességes vállalkozások versenyhátránya megszűnhet, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó előnyöket ? mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadására reagálva.

A törvénymódosítás lényege, hogy a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket. A foglalkoztatók a jogsértés feltárását követően kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése. Mivel a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések jellemzően pár napos vagy hetes feketefoglalkoztatást lepleznek le, így a bejelentett napok száma a 30 napos jogviszony hatósági létrehozása miatt nagyságrendekkel nőhet.

A hatóság a jogsértés feltárását követően a megrövidített munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót. Az intézkedés jelentős segítség a munkából élők számára, hiszen rendezi a jogviszonyukat, így jogosulttá válnak a társadalombiztosítási ellátásokra, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük is.

Az új rendelkezések 2021. március 1-jén lépnek életbe.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A műsorban szakértők - többek közt pszichológus, szexológus, szociológus - keresik szinglik számára az ideális partnert különféle
2021-01-16 23:55:28 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lolka és Bolka két pajkos, kíváncsi és nagyon jószívű fiúcska
2021-01-16 23:00:53 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Hátborzongat-Lak 2. című filmet január 23-ig a TV2 Comedy oldalán!
2021-01-16 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szombat este újra párbaj volt a ValóVilágban, Renátó és Moh mérte össze
2021-01-16 22:44:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez