Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével kerestük az ország legjobb minőségű virslijét. Illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.
A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A 10 fős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően, az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket. A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.
Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával). A virsliket vakteszt során értékelte a 10 meghívott zsűritag ? séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek ? a tesztlapon található kritériumok alapján. 25 pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a 10 zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott. A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája.
Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije: a Sága Royal virsliTop 5 virsli 2020-ban:
Abszolút győztes: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pontA Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d?Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd.
A Made in Hungary Magyarország prémium virslitesztjének tesztelői:
Barna Ádám Bisztró 42 társtulajdonos séf ? Dining Guide Az Év Séfje 2018 Erdei János Pasztell Étterem séf ? Dining Guide TOP10 / Az Év ígéretes Étterme 2020 Gyekiczki János Hungarofood tulajdonos-ügyvezető, élelmiszeripari mérnök Hamvas Zoltán Bocuse d?Or Akadémia elnök Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő Rosenstein Robert Rosenstein Vendéglő társtulajdonos Sárközi Ákos Borkonyha/Textúra séf ? Dining Guide TOP10 2020 ? Michelin-csillag Széll Tamás Stand/Stand25 társtulajonos séf ? Dining Guide Év Étterme 2020 ? Michelin-csillag Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök Lutz Lajos Párisi Passage executive-chef