Orbán a vétóról: Magyarország nem enged, ragaszkodik az álláspontjához

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán a vétóról: Magyarország nem enged, ragaszkodik az álláspontjához

Cikkünket frissítjük. 

Orbán Viktor magyar kormányfő a tegnap esti fejlemények kommentálásával kezdte a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjúját.

Mint ismert, csütörtök késő este kiderült: Lengyelország kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap terén, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson. Jaroslaw Gowin, lengyel miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után arról beszélt, hogy ?belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.? A vétó lényege az, hogy Magyarország és Lengyelország addig nem mond igent az uniós költségvetés és a 750 milliárd eurós mentőcsomag elfogadására, amíg annak része egy olyan mechanizmus is, amivel a jogállami alapelveket megsértő országok pénzügyi támogatásait fel lehetne függeszteni.

Kapcsolódó A lengyelek feladhatják a vétójukat A miniszterelnök-helyettes azt mondta, belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.

Orbán azt mondta a lengyelek fordulatáról:

Idézzük fel a történetet, az EU-nak most kell elkészítenie a következő hét évre szóló költségvetését, és most kell megsegíteni a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került országokat.

Ehhez szeretnék hozzátenni a jogállamisági kritériumot, de “a németeknek mi azt javasoltuk, hogy a kettőt ne tárgyaljuk együtt. Erről állapodtunk meg Lengyelországgal. Nekünk ez a megoldás továbbra is, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell tárgyalni.” Orbán leszögezte, nem ad hitel másnak, “én csak egy dologban hiszek, jogi garanciákban.”

Politikai kérdéseket nem lehet összekötni gazdasági kérdésekkel.

A közös hitelfelvételről azt mondta a miniszterelnök: Magyarország szíve szerint nem venne fel közös hitelt Görögországgal, vagy Spanyolországgal. ?Mi szívességet teszünk, hogy részt veszünk ebben. Ez nem érdeke Magyarországnak. Ez szolidaritási gesztus.?

Riporteri kérdésre, hogy kapott-e Magyarország olyan ajánlatot, ami Lengyelországot módosításra késztethette, Orbán azt mondta: mindenki ismételgeti a magáét. Szerinte, akik össze akarják kötni a pénzügyeket és a jogállamisági kérdéseket, ?azok miatt nem lesz pénz. Minden maradjon úgy, ahogy volt.?

A kormányfő ismét hosszan beszélt Soros Györgyről. A milliárdos terve ugyanis az, hogy ?be kell hozni 34 millió embert?, akiknek lakást és szociális ellátást kell biztosítani, ?aztán meg kell adni a szavazati jogot?. Orbán feltette a költői kérdést, hogy ezek az emberek ?kire fognak szavazni?? Nyilvánvalóvá tette, hogy a baloldali kormányokra, amelyek segítik azt a folyamatot, hogy a migránsok száma növekedjen Orbán szerint, miközben ?a nem migráns őslakosoké csökken. Ennek ellenállunk.? A választóktól azt kérte, hogy ne engedjék, hogy Magyarországot átalakítsák.

Arra a hírre is reagált Orbán, hogy Angliában hamarosan elkezdődhet a tömeges koronavírus elleni oltás. ?Kaptunk egy nagy pofont? ? értékelt a kormányfő. Szerinte nem Magyarország kapta, hanem Brüsszel, mert ez is bizonyítja, hogy az unióból való kilépés után sem omlott össze az Egyesült Királyság, és megőrizte a cselekvőképességét. ?Kiléptek, és máris oltanak, mi meg még itt rendelgetünk.?

A vasárnapi román választásokkal kapcsolatban végezetül azt mondta: ?Határa az országoknak van, nem a nemzeteknek.? Romániai magyaroktól pedig azt kérte Orbán, hogy támogassák az RMDSZ listáját.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ukrajnában hétfőre alig több mint háromezer új fertőzöttet jegyeztek fel, feleannyit, mint a megelőző napon, és kórházba is jóval kevesebben kerültek
2021-01-18 13:13:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A nemzetközi jog és az orosz jogrend tiszteletben tartására szólította fel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vételének külföldi bírálóit hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
2021-01-18 13:08:13 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Ez a mennyiség 35 685 ember beoltásához elegendő
2021-01-18 12:56:32 | Hozzászólások: 0 | Népszava
És egy több mint 2500 éves halotti templomot is felfedeztek a már tavaly is szenzációs felfedezésekkel szolgáló egyiptomi nekropoliszban
2021-01-18 12:49:01 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A kormány újabb kétmilliárd forintos eszközbeszerzéssel támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést
2021-01-18 12:45:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez