Januártól állami tulajdonba kerül a Pázmány piliscsabai campusa

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Januártól állami tulajdonba kerül a Pázmány piliscsabai campusa

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat alapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a piliscsabai campust 2020. december 31-ig elhagyja ? közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

Az egyetem kommunikációs vezetője lapunknak elküldött válaszában jelezte:

a fővárosban kialakuló új, egységes egyetemi campus kialakítása és működtetése nemcsak az eddiginél jelentősen fenntarthatóbb infrastrukturális fejlesztéseket és hatékonyabb üzemeltetést tesz majd lehetővé, de stratégiai eleme annak a folyamatnak, hogy az egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység ? a belső együttműködési lehetőségek magasabb szintű, fokozottabb kihasználása által ? a jövőben még koncentráltabban, a hazai és a nemzetközi térben egyaránt eredményesebben működjön. 

A piliscsabai területet nem zárták le, tette hozzá, ám ?a költözéshez szükséges nehézgépjármű-forgalom miatt, a balesetveszély elkerülése érdekében ideiglenes korlátozásokra van szükség?.

A kiköltözést követően a piliscsabai campus területe állami tulajdonba és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá kerül.

Az egyetem jelezte: a campus állami tulajdonba kerülését követően dolgozható ki annak jövőbeni vagyonhasznosítási koncepciója az MNV Zrt. részéről, így részletesebb érdemi felvilágosítást illetékesség hiányában nem tudnak adni. Megkerestük az MNV-t, milyen sors vár az épületegyüttesre, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A PPKE 1994 óta működik a Makovecz Imre által tervezett piliscsabai épületekben, de egyre több szak költözött be a fővárosba az utóbbi években.

Az Index márciusban arról írt, hogy egy törvényjavaslat értelmében új, józsefvárosi (Palotanegyed) épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem az államtól, cserébe az állam ingyen megkapja az egyetem piliscsabai campusát. A javaslat indoklásában akkor az állt, hogy az egyetem jelenleg több képzési helyszínen végzi oktatási és kutatási tevékenységét: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban, és ?a földrajzi széttagoltság hátrányos hatással van PPKE egyes fakultásainak működésére, ami indokolja az egységes elhelyezést?.

A Népszava az akkor még csak lehetséges költözés fényében hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyetem 2019-ben még arról tájékoztatta őket, nincs olyan tervük, hogy megválnak a piliscsabai campustól. A kormány akkor a lapnak azt írta: továbbra is egyetemi oktatási célokra akarja használni a piliscsabai campust.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A koronavírus-járvány második hullámának közepén, tavaly decemberben is erős maradt a hazai munkaerőpiac a KSH adatai alapján
2021-01-28 10:01:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Amióta tombol a járvány, és az egész világ átváltott online oktatásra, össze sem lehet számolni, mennyi vicces, kellemetlen, és úgy egészében feldolgozhatatlan szituációt szült az új helyzet, a mostanihoz hasonló diákcsíny azonban eddig még nem nagyon került elő
2021-01-28 10:01:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
94 éves korában meghalt Cloris Leachman, amerikai színésznő és humorista
2021-01-28 09:59:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Halsey, brit énekesnő az Instagram-oldalán osztott meg néhány fotót magáról, mellyel azt kívánta bejelenteni, hogy első gyerekét várja
2021-01-28 09:56:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A tavalyi utolsó negyedévben a vártnál nagyobb lett a Facebook nyeresége és bevétele – írja az MTI
2021-01-28 09:47:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Németh Szilárd hatalmas sportingatlan-portfóliót hozott létre maga körül, de a Borbély Lénárd vezette kerület gyakorlatilag kizárta ezekből a projektekből a politikust
2021-01-28 09:36:54 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez