Vizsgálja az NNK a brit vírusmutációt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Vizsgálja az NNK a brit vírusmutációt

A vakcinafejlesztés szempontjából fontos lehet a brit vírusmutáció vizsgálata a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK), mondta a kutatás laborvezetője hétfőn az M1-en az MTI tudósítása szerint.

Kis Zoltán virológus hozzátette: a mutáns vírust már izolálták, most a ?felszaporításán” dolgoznak. A tervek szerint megvizsgálják, hogy az eredeti vírussal fertőzött betegek savója miként viszonyul a vírusmutációhoz.

Elmondta: ha azt tapasztalják, hogy az immunrendszer hasonló mértékben semlegesíti az új vírust, akkor egyelőre nem kell módosítani a vakcinát. Ha azonban a a vírusokban bekövetkezik annyi és olyan szintű mutáció, hogy azzal az immunrendszer már nem tud mit kezdeni, akkor a vakcinán változtatásokat kell majd végrehajtani, fejtette ki.

Kapcsolódó Több német kórházban is járványkitörést okozott a brit vírusmutáció A hétvégén teljes egészében karantén alá kellett helyezni egy berlini klinikát, mert egyszerre 14 fertőződést regisztráltak.

A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban most vizsgált N501Y (brit) variánsról úgy tűnik, hogy a mutációja során ?előnyhöz jutott” a már ismert koronavírushoz képest. Valószínűleg jobban tud kötődni az emberi receptorokhoz, vagyis kevesebb vírus is képes valakit megfertőzni. Ugyanez a mutációs pont megtalálható az új dél-afrikai és az új brazil vírusban is, tette hozzá, megjegyezve, hogy az utóbbiaknak további mutációik is vannak.

Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét, közölte Kis Zoltán.

The post Vizsgálja az NNK a brit vírusmutációt first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Transparency International jelentése szerint a tender megfelelt az átláthatóság és a tisztességes eljárás kívánalmainak
2021-02-26 19:14:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Próbaidőre bocsátották a véleményvezért rágalmazásért
2021-02-26 19:07:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez