Meghalt egy munkás, amikor rádőlt a fal, felfüggesztettet kértek a feletteseire

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Meghalt egy munkás, amikor rádőlt a fal, felfüggesztettet kértek a feletteseire

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal az építésvezetővel, valamint az egyik alvállalkozó ügyvezetőjével szemben, akiknek a foglalkozási szabályszegései miatt meghalt egy segédmunkás a tihanyi sportcsarnok építkezési munkálatai során.

A vádirat szerint a fővállalkozó egy másik céggel szerződött az építési munkák elvégzésére, amely egy 38 éves, esztergályos végzettségű férfit alkalmazott építésvezetőként. Az alvállalkozó a szerkezetépítési, így a falazási munkákra további alvállalkozói szerződést kötött. Az újabb alvállalkozónak saját építésvezetője, felelős műszaki vezetője nem volt, ezért a 38 éves férfi utasításai alapján dolgoztak a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalók.

A munkások 2018 október 24-én a bejárati főfal falazását végezték, amikor egy 5 méter hosszú és mintegy 4,3 méter magas szakasza ledőlt, és maga alá temette a férfit. A munkásról azonnal leszedték a téglákat és értesítették a mentőket, azonban életét a műtét és a szakszerű orvosi kezelés sem tudta megmenteni.

A szakmai gyakorlat szerint szabadon álló fal esetén a 38 cm-es falvastagságot figyelembe véve, 3 méteres magasság után biztosítani kell a fal merevítését, bekötését a stabil épületszerkezetbe, amely ez esetben nem történt meg. A fal így a stabilitás hiánya miatt omlott le, melyben a baleset idején feltámadt viharos szél is közrehatott.

Az építésvezető a falazás során nem gondoskodott a stabilitás biztosításáról. A szerkezetépítési munkákat végző cég 47 éves ügyvezetőjét pedig azért terheli felelősség, mert a falazást végző munkásoknak nem volt megbízott vezetője, nem volt szakképzett kőműves a brigádban, holott a munkavédelmi törvény szerint, mint munkáltató, felelős volt a biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Szabályszegése folytán azon előírások sem teljesültek, hogy a munkavállaló csak olyan munkával bízható meg, amelynek biztonságos ellátáshoz szükséges ismeretekkel rendelkezik, illetve a munkáltatónak a biztonságos munkavégzéshez megfelelő szakképzettségű és számú munkavállalót kell biztosítania.

Az ügyészség felfüggesztett fogházat kért a két vádlottra azzal, hogy a bíróság az építésvezetőt határozott időre tiltsa el a foglalkozásának gyakorlásától, míg az áldozatot alkalmazó cég ügyvezetőjét pénzbüntetésre is ítélje.

The post Meghalt egy munkás, amikor rádőlt a fal, felfüggesztettet kértek a feletteseire first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Sikerült eloltani a tüzet. (Bűnügy-baleset)
2021-03-07 11:59:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egy óra alatt elfogták a gyanúsítottat. (Bűnügy-baleset)
2021-03-07 11:41:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Eddig csak keleti készítményeket vett az ország. (Külföld)
2021-03-07 11:40:11 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Bonyhádi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a tartózkodási helyéről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen bármelyik rendőri szervnél
2021-03-07 11:39:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Bécs oltási offenzívát indít. A hatóság számításai szerint április végére az országban élő &oum
2021-03-07 11:29:53 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez