Gesztusokat sem tett a kormány a kivéreztetett fővárosnak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Gesztusokat sem tett a kormány a kivéreztetett fővárosnak

Szerda délután Karácsony Gergely főpolgármester a kormánnyal tárgyalt arról, hogy kompenzálják-e valahogy az önkormányzatok bevételkieséseit. A tárgyalás eredményeiről a Kossuth téren számolt be a főpolgármester, illetve később a zuglói polgármesterrel, Horváth Csabával értékelte az évet ? ezekről a 444 számolt be először.

A fővárosnak négy követelése volt

A 25 ezer főnél kisebb településekhez hasonlóan a kormány adja oda a forrást, ami az iparűzési adó elvétele miatt kiesett a költségvetéséből. 12 milliárd a fővárosi önkormányzattól, 10 milliárd a kerületektől veszett el így. A kormány szüntesse meg az ingyenes parkolást. A válság idején hozott, az ellenzéki kerületeket sújtó döntések visszavonását kérték. Az EU kötelezővé tette a kormányoknak, hogy széleskörűen egyeztessenek a forrásokért cserébe. A kormány tegyen eleget a kötelezettségének.

Karácsony elmondása alapján a kormány külön-külön akar tárgyalni a kerületekkel, a főpolgármester szerint így akarják Orbánék leszalámizni őket. Ellenzéki kerületi polgármesterek pedig arról beszéltek, hogy sehogy nem konzultált eddig velük a kormány.

Az évértékelőn a főpolgármester azt mondta, nem sokat várt a tárgyalásoktól, és nem is tett gesztusokat a kormány. Karácsony azt mondta, az iparűzési adó egyébként is visszaesett már a megfelezés előtt is, mert azt bevételarányosan kell fizetni, eddig 31 milliárd forinttól esett el így Budapest.

Eddig ott volt a kötél a nyakunkon, most ki is rúgták alólunk a sámlit

? fogalmazott Karácsony, aki szerint már a tartalékaik vége felé járnak, novemberre elfogyhat a pénzük. Szerinte borzasztó, hogy még ebben a helyzetben is fontosabb a politikai érdekei a kormánynak, mint az összefogás.

A főpolgármester arról i beszélt, hogy véleménye szerint attól tart a Fidesz, hogy a Fővárosi Önkormányzat túl jól csinálná a dolgát, és azért akadályozzák őket, hogy ez ne látszódhasson.

The post Gesztusokat sem tett a kormány a kivéreztetett fővárosnak first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A cég a múlt héten felfüggesztette európai szállításait, miután az amerikai hatóságok vizsgálatot kezdtek annak megállapítására, hogy van-e kapcsolat a gyár oltóanyaga és a vérrögképződés között
2021-04-20 18:53:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Közép-európai Egyetem szerint a magyar kormány hiába módosít a felsőoktatási törvényen, továbbra sem lesz biztosított a nemzetközi intézmények szabad működése
2021-04-20 18:47:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta pontosan a 68 éves Idriss Déby halálát
2021-04-20 18:19:09 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kamukokó szállt a levegőben.
2021-04-20 18:14:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez