Pikó megkérdezte Cser-Palkovicstól, hogy a Fideszben miért nem hallgatnak rá

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Pikó megkérdezte Cser-Palkovicstól, hogy a Fideszben miért nem hallgatnak rá

Józsefváros független és Székesfehérvár fideszes polgármestere vitázott a Political Capital podcastjában, az adás pedig több szempontból is érdekes volt.

Nehéz felidézni olyan vitát ugyanis a közelmúltból, ahol kormánypárti és ellenzéki polgármester úgy beszélgetett volna egymással, hogy miközben érvelve kritizálták egymást, kölcsönösen el is ismerték egymás munkáját. Pikó András és Cser-Palkovics András beszélgetése azonban ilyen volt.

Utóbbi azzal kezdte mondandóját, hogy ?kicsit megengedőbb lehetett volna a közélet egymás iránt? a járványhelyzetben, Pikó pedig azzal nyitott, hogy leszögezte: ?számomra fontos volt, amikor Cser-Palkovics András megszólalt önkormányzatokat érintő ügyekben. Sokat segített az ő megszólalása, amikor felmerült az a lehetőség, hogy a veszélyhelyzetben a polgármesterek jogait elvonhatják.?

A beszélgetés alapkérdése ezek után mégis ez volt: hátrány-e ha valaki ellenzékből vezeti a várost, vagy nem. Ezt elsősorban Pikó feszegette (szerinte igen), Cser-Palkovics pedig amellett érvelt, hogy miközben az önkormányzatok támogatási rendszerében vannak kritizálható pontok, bizonyos gyakorlatokat ő sem helyesel. Mégis ?pro-kontra csúszik bele az önkormányzati világ az országos politikai csatározásba, és ez nem jó?, ezért pedig szerinte mindkét oldal felelős, mindkét oldal polgármestereinek van felelőssége.

Pikó András erre azt mondta: én nem kaptam egy kétmilliárdos karácsonyi ajándékot, mint Cser-Palkovics András. Majd leszögezte: ?teljesen más az önkormányzati világ ellenzéki és kormánypárti oldalon.? Cser-Palkovics a beszélgetés során elmondta, hogy az önkormányzatokat illetően ő általános kompenzációs elvet tartana helyesnek.

Pikó a vita közepén jegyezte meg: mintha az ország vezetői nem hallanák, amit a fideszes polgármesterek mondanak. Miért nem hallgatnak a fideszben Cser-Palkovics Andrásra?

Cser-Palkovics András miközben leszögezte, hogy nem jó ez a vita arról, hogy ki mennyire részrehajló, elmondta: nem fog a 2022-es választáson indulni, ő polgármesterként folytatja a munkáját.

A székesfehérvári polgármester megjegyezte: ha újra normalizálódik a világ, akkor a helyi mozgástér meglenne. Példaként említette, hogy jó lenne, ha az önkormányzatok tényleg arra pályázhatnának, amire szükségük van. Hangsúlyozta: jó lenne, ha a pártpolitika és a polgármesteri poszt szétválna, azaz egy településvezető elsősorban lenne polgármester, és csak másodlagosan egy politikai csoport tagja.

Pikó András erre reagálva mondta azt: ez akkor lehetséges, ha megszűnik az önkormányzatok politikai diszkriminációja. Ennek egyik feltétele – mondta Pikó- ha áprilisban tényleg meglesz-e az önkormányzatok egységes kompenzációja. Ekkor mondta azt Józsefváros polgármestere: “és akkor megint az elismerés hangján szólok: Székesfehérváron megtörtént az, amiben hittem, hogy meg fogom tudni csinálni.” Ezt arra mondta, hogy “ott, akik elveszítették a munkájukat, kapnak százezer forintos támogatást. Sőt, azt is meglépte Cser-Palkovics András, amiről az ellenzék sokszor beszélt, hogy a három hónapos álláskeresési járulékot még egy hónappal meg tudta toldani Székesfehérvár. Ez egy rendes szocdem program, már bocsánat, nem akarom őt rossz hírbe hozni.”

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

The post Pikó megkérdezte Cser-Palkovicstól, hogy a Fideszben miért nem hallgatnak rá first appeared on 24.hu.

folytatás