Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Mivel a Covid?19-betegség után sokan még hónapokig szenvednek a tünetektől, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-Covid Szakambulancia Hálózatot hozott létre, írja a Hvg.hu.

Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozását is. Úttörő kezdeményezésként Klinikai Központunkban számos szakma részvételével egy interdiszciplináris ellátási formát, úgynevezett post-Covid Szakambulancia Hálózatot indítunk el, melynek köszönhetően a debreceni és a térségi betegek számára új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulásra

? idézi Szabó Zoltánt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) elnökét az intézmény közleménye.

A szakambulanciákon infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter és szakpszichológusok részvételével azoknak a betegeknek a kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját fogják végezni március elsejétől, akiknek a panaszai összefüggésbe hozhatók a Covid-fertőzéssel.

A lap szerint a közlemény azt írja, a post-Covid Szakambulancia Hálózat a nemzetközi irodalom alapján a háziorvosok számára szakmai útmutatót állított össze, továbbá a koronavírus-fertőzés után megjelenő panaszokat és az életminőség-romlást részletesen feltáró strukturált kérdőívet is kidolgozott. A szakmai anyagokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központja kiküldi a Hajdú-Bihar megyében működő valamennyi háziorvosi praxisnak.

A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés Covid?19-fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal történhet. Az első vizsgálatot követően a beteget egy második ellenőrző vizitre 6?12 hónap múlva visszahívják

? hangsúlyozta Papp Mária, a DEKK alelnöke.

A cél az lenne, hogy a szakemberek folyamatosan konzultáljanak egymással, elősegítve ezzel, hogy a gondozásra szoruló betegeket időben felismerjék és mihamarabb megfelelő szakellátásra, gondozásra irányíthassák.

A közleményben leírják azt is, miket tekintenek a post-Covid tüneteknek. Mint fogalmaznak: a Covid?19-fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10?20 százalékában a felgyógyulást követően is elhúzódóan fennmaradnak.

Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-Covid állapotnak nevezik.

The post Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mécseseket helyeztek el a Parlament előtt.
2021-04-20 22:17:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az éllovas Ferencváros 3-0-ra legyőzte ősi riválisát, a vendég Újpestet a labdarúgó OTP Bank Liga 30
2021-04-20 22:16:12 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához, melyben olyan szélsőjobboldali szervezet is van, mint például az Alternatíva Németországért (AfD)
2021-04-20 21:57:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez