Szijjártó: Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szijjártó: Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni ? jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell ? húzta alá az MTI szerint.

Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem ? mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy, a vészhelyzetre való tekintettel, a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont ? fogalmazott Szijjártó Péter.

Nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana.

Úgy vélte: akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, azok az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen. A magyar szakemberek világos döntéseket hoztak, mondta, hozzátéve: Magyarországon most a legtöbb típusú oltóanyag elérhető.

Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnának beoltani.

Jelezte, hogy úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, ami azt jelenti, hogy ez a második legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Magyarországra érkezik, amióta az oltóanyagok beszerzése zajlik. Mindamellett nyugtázta, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva. ?így van ez normál körülmények közepette is, de most, hogy ilyen nagy a baj, még inkább.?

Főleg, hogy komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek, és nehézséget a gazdaságnak, jegyezte meg a tárcavezető. Azért, hogy ezeket a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg annak érdekében, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön. Fontos azért is, mert Magyarországnak 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van az említett négy országgal.

Ez volt a bécsi ötök külügyminisztereinek ötödik találkozója: tavaly júniusban Bécsben, júliusban Budapesten, szeptemberben Brdo pri Kranjuban, novemberben pedig videokonferencia keretében tárgyaltak.

Koronavírus A hiányzás oka: ?szülői féltés? ? kivehetik a döntést a családok a kormány kezéből A harmadik hullám nem csak az egészségügyre helyez nagy nyomást: az iskolákat is elérte, egyre több helyen kényszerülnek rendkívüli szünetre vagy digitális oktatásra való átállásra. A kaotikus járványügyi intézkedések miatt általában a szülőkre marad a döntés: elengedik-e gyermekeiket iskolába. Szijjártó: Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk Három hét múlva tetőzhet nálunk a harmadik hullám az amerikai járványmodell szerint

The post Szijjártó: Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A wifi története messzebbre nyúlik, mint gondolnánk
2021-04-15 00:00:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez