Eleshet az EU-s újjáépítési alap forrásaitól a kormány, ha továbbra sem egyeztet Karácsonyékkal

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Eleshet az EU-s újjáépítési alap forrásaitól a kormány, ha továbbra sem egyeztet Karácsonyékkal

A Telex cikke szerint levelet küldött az Európai Bizottság Karácsony Gergelynek és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesternek, amelyben világossá tették: nem hagyják annyiban, hogy kihagyták az önkormányzatokat a tervezésből. A lapnak Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviselet-vezetője nyilatkozott, aki szerint az Európai Tanácsban így megvétózhatják majd az Orbán-kormány pénzköltési terveit.

Karácsony és Trzaskowski január végén levélben tájékoztatták Ursula von der Leyent, hogy az uniós szabályokkal ellentétben a magyar és a lengyel kormány nem tárgyalt velük érdemben, így figyelembe sem vette városaik szükségleteit és fejlesztési terveit akkor, amikor az uniós helyreállítási alap (korábban Next Generation EU, vagy újjáépítési alap) pénzeinek elköltéséről döntött. Erre érkezett most válasz Von der Leyen kabinetfőnökétől.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az egyeztetéseknek tükröződnie kell majd a nemzeti prograAz mok végrehajtásában, tehát nem dönthet egyedül a kormány arról, hogy a nagyvárosokat, a fővárost, valamint a fejlesztésekben, újjáépítési tervekben érintett valamennyi önkormányzatot be kell vonni a folyamatba. ?A Bizottság levele egyértelművé teszi, az uniós intézményrendszer nem engedheti meg magának, hogy a nemzeti kormányok homályos víziókat, ellenőrizhetetlen, senkivel sem egyeztetett elképzeléseket nyújtsanak be, valódi fejlesztési, újjáépítési tervek helyett? ? mondta a Telexnek a levéllel kapcsolatban Jávor Benedek, aki szerint a következő hetekben a kormánynak bizonyítania kell majd, hogy minden érintett felet bevont a tavaly év végén bemutatott, ám máig csak vázlatos formában közzétett újjáépítési programja kidolgozásába, az egyeztetést pedig ? mint a levél is mutatja ? nem lehet majd elbliccelni.

Jávor szerint a szerint nem is csupán figyelmeztetési joga és kötelessége van a brüsszeli testületnek, de miután a Bizottság javaslatára az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia minden egyes tagállam nemzeti fejlesztési terveit, Orbán Viktor még ott is szembesülhet egy vétóval.

The post Eleshet az EU-s újjáépítési alap forrásaitól a kormány, ha továbbra sem egyeztet Karácsonyékkal first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ezzel közel félmillió oltóanyag jött a héten az országba
2021-04-21 09:18:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez