Veszélyes gombafertőzés terjed Amerikában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Veszélyes gombafertőzés terjed Amerikában

Először mutattak ki egy rezisztens gombafertőzést Texas államban és Washingtonban kezelt kórházi betegeknél – írja az IFLScience. A kórokozó minden főbb gombaellenes gyógyszerrel szemben képes ellenállóságot kialakítani.

Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) szerint 2021 januárja és áprilisa között 101 washingtoni és 22 texasi páciensnél észlelték a Candida aurist. A 123 esetből legalább ötnél a kórokozó ellenálló volt a gombaellenes gyógyszerek három fő osztályával szemben.

A C. auris kimutatását követő 30 napban a betegek 30 százaléka meghalt.

Azt nem tudni, hogy a fertőzés mennyiben járult hozzá halálukhoz.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A C. aurist 2009-ben fedezték fel Japánban, de ezzel nagyjából egy időben Pakisztánban, Indiában, Dél-Afrikában és Venezuelában is megjelent. A kórokozó a véráramban, a sebekben és a fülben képes fertőzést előidézni. A gomba jellemzően legyengült immunrendszerű embereket támad meg, főként kórházi pácienseket.

Mivel a kórokozó ellen számos gyógyszer hatástalan, a CDC szerint komoly globális egészségügyi veszélyt jelent. Bár a gomba teljesen rezisztens törzseit korábban is észlelték már az Egyesült Államokban, ez lehet az első alkalom, amikor ezen típusok amerikai kórházakon belüli terjedését dokumentálták.

Egyelőre nem tudni, hogy miért nőtt idén az esetek száma. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy sok Covid-19-cel kórházba kerülő betegnél másodlagos fertőzés is jelentkezik a legyengült immunrendszer miatt. Ez megnövekedett gyógyszerhasználattal jár, ami nagyobb szelektív nyomást helyez a kórokozókra, így segítve az ellenállóság kialakulását.

The post Veszélyes gombafertőzés terjed Amerikában first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Normális, ha szexuális érintés nélkül előtör a gyönyör? Amikor az orgazmusra gondolunk, mindenképpen valamilyen szexuális stimuláció ugrik be a fejünkbe, holott anélkül is, azaz szexuális környezet nélkül is megtörténhet az elélvezés ? írja Dr
2021-10-23 21:01:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Al Capone neve ma megkerülhetetlen, hiszen a chicagói alvilág a szesztilalomnak köszönhetően dúsgazdaggá vált feje könyvek, filmek, illetve dalok tucatjait inspirálta, az FBI egyik legkeresettebb bűnözőjeként pedig hosszú éveken ügynökök és rendőrök tömegei ábrándoztak arról, hogy rács mögé juttatják
2021-10-23 20:56:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Úgy tűnik, Orbánéknak fontosabb volt 2006, mint 1956, az ellenzéki megemlékezésen pedig az összes előválasztási miniszterelnök-jelölt felsorakozott Márki Zay Péter mögött
2021-10-23 20:47:01 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez