Itthon a Netflix a király, ha streamelésről van szó

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Itthon a Netflix a király, ha streamelésről van szó

A felnőtt magyar internetezők 20 százaléka, nagyjából 1,3 millió ember rendelkezik hozzáféréssel legalább egy streaming szolgáltató kínálatához, 14 százalék pedig használja a hazai online TV-k valamelyikét ? derül ki GKI Digital májusi kutatásából. A megkérdezettek 32 százaléka ugyan ismeri az ilyen típusú platformokat, de még nem próbálta ki őket.

A magyarok körében a legismertebb és leginkább használt streaming felület a Netflix, az online TV szolgáltatások közül pedig az RTL Most.

Mindkét szolgáltatási forma arra az igényre épít, hogy a tartalmakat online bármikor, bárhonnan, bármilyen ütemben meg lehessen nézni.

Az adatok alapján a 2019 óta magyarul is nézhető Netflixet az internetezők 81 százaléka ismeri, a 2011 óta itthonról is nézhető HBO GO esetében az arány 70 százalék. A Netflixet a megkérdezettek 59, a HBO GO-t pedig 37 százaléka használja. A kutatás résztvevői által 16 százalékban ismert RTL Mostot 2009-ben hozták létre, 2018 óta pedig egyre több, a YouTube-ról és a streaming platformokról kölcsönzött elemmel bővült. 2019-ben a prémium változata is elérhető vált, ez az RTL Most .

A legtöbb előfizetéses platform a közelmúltban indult el hazánkban, a jövőben pedig egyre több új szereplő, például a Disney léphet be a piacra. Az RTL Most fő riválisa, a TV2 Play idén februárban startolt.

A pandémia és az otthonmaradás a tartalomfogyasztást is befolyásolta. Az elmúlt másfél évben a legtöbb magyar felhasználó arányaiban a Netflixhez, a TV2 Play-hez és az RTL Most -hoz csatlakozott. A hagyományos tévézés és a lineáris adások követése ugyanakkor továbbra is az egyik legfőbb tartalomfogyasztási forrás. Az internetezők 48 százaléka néz tévét a mindennapokban, közülük 10 százalék ?folyamatosan? teszi ezt, 76 százalékuk pedig naponta.

Egyre fontosabb a YouTube

A streaming mellett a podcast is egyre népszerűbb ? ugyan már a 2000-es évek elején megjelent a műfaj, de csak jóval később futott fel. Magyarországon az internetezők 9 százaléka szokott ilyen típusú műsort hallgatni, ezen a téren igen erőteljes a generációs szakadék: a podcast inkább a fiatalok körében népszerű.

A YouTube videók nézése, hallgatása mára a Facebook használata után az egyik leggyakoribb tartalomfogyasztási formává vált itthon.

A megkérdezettek 51 százaléka használja a videómegosztót. A YouTube-ozás a podcasthez hasonlóan inkább a fiatalabb, 18-39 éves korosztály és a nagyobb városokban élők elfoglaltsága.

A GKI Digital szerint a következő évek egyik nagy kérdése, hogy a hagyományos és a digitális média különböző felületei és szolgáltatói hogyan találják meg egymás mellett a helyüket, felváltva vagy éppen kiegészítve egymást. Az adatok alapján az már megállapítható, hogy hazánkban is beköszöntött a streaming kora, ami egyelőre nem jár a hagyományos média kiszorulásával.

Szinte elengedhetetlen, hogy a hagyományos médiumok digitális platformokat is létrehozzanak, a fogyasztókért és az előfizetésekért vívott harc azonban nem skálázható a végtelenségig. Jelenleg az internetezők átlagosan 1-2 féle streaming vagy online TV szolgáltatásra fizetnek elő, ami 3-5 ezer forintos havi kiadást jelenthet. Az egyéb online szolgáltatásokkal együtt az összeg háztartásonként könnyen elérheti a 15-20 ezer forintot is.

The post Itthon a Netflix a király, ha streamelésről van szó first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Samsung bejelentette megújult távoli tesztlabor programját, melynek köszönhetően a fejlesztők távolról, virtuálisan tesztelhetik Galaxy eszközök ezrein a lefejlesztett applikációikat
2021-09-20 21:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Kutatók a kiterjesztett valóságot hívták segítségül az arachnofóbiások számára
2021-09-20 20:54:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Több ezer kilométert repült hiába egy Alaszkában fészkelő kis goda, a költözőmadár telelő helyére, Új-Zélandra tartott, ám az erős szél visszafordulásra kényszerítette, és 57 órás folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra
2021-09-20 20:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hétfő este elérhetővé vált az iPhone-os iOS 15, illetve mellette az iPadek és Apple Watch okosórák új operációsrendszer-verziója is
2021-09-20 19:55:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Apple szeptember 14-én új eszközei mellett azt is bejelentette, hogy már nem kell sokat várni az iOS 15 és az iPadOS 15 érkezésére: az új operációs rendszerekre szeptember 20-án kora este, körülbelül hét órától lehet frissíteni
2021-09-20 19:10:29 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Három év leforgása alatt több mint 50 ezerrel csökkent a koalák száma Ausztráliában
2021-09-20 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez