A Facebook kitiltott egy fejlesztőt, aki segített az embereknek kevesebbet facebookozni

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Facebook kitiltott egy fejlesztőt, aki segített az embereknek kevesebbet facebookozni

A Facebook örökre kitiltott platformjairól egy fejlesztőt, aki olyan böngészős bővítményt készített, ami az embereket kevesebb facebookozásra bírja – írja a Business Insider. Az ?Unfollow Everything? nevű beépülő gyakorlatilag teljesen leradírozta a felhasználók hírfolyamát, hogy ne lássanak semmilyen tartalmat a követett oldalaktól és ismerőseiktől. Lényegében egyetlen gombnyomásra kikövethetővé vált az összes olyan profil, ahonnan az algoritmus tartalmat szívhatott volna be.

Louis Barclay, brit fejlesztő tavaly júliusban töltötte fel a Google Chrome áruházba a bővítményt, ami felkeltette a svájci University of Neuchâtel kutatóinak figyelmét is. A szakértők azt szerették volna tanulmányozni a kiegészítő segítségével, hogyan hat a felhasználók képernyőidejére és hangulatára, ha semmilyen tartalmat nem látnak a hírfolyamban.

Barclay idén júliusban levelet kapott a Facebook ügyvédeitől, amiben a tevékenysége azonnali abbahagyására szólították fel a böngészős kiegészítő kapcsán. A közösségi cég levele szerint (amit a fejlesztő megosztott a neten is) Barclay bővítménye olyan akciókat automatizál a Facebookon (ismerősök, oldalak tömeges követése és kikövetése), amihez nincs jogosultsága, továbbá sérti a felhasználási feltételeket. Az üzenet öt órával azután érkezett, hogy megpróbált belépni a Facebook fiókjába, de a rendszer visszautasította. A levél szerint nem csak a közösségi oldaltól, de az Instagramtól is eltiltották, amit ő rendkívül igazságtalannak tart. Mivel a cég perrel fenyegette meg, ezért levette a bővítményt a Chrome áruházból attól félve, hogy esélye sem lenne az óriáscéggel szemben. Ráadásul az Egyesült Királyságban őt terhelné az összes perköltség, ha veszítene.

A fejlesztő elmondása szerint azért is lepte meg az erőteljes fellépés, mert az Unfollow Everythinget mindössze 2500 felhasználó használja hetente, és eddig csak tízezren töltötték le, ami azért nem egy olyan hatalmas tömeg.

Az eddig érkezett visszajelzések alapján egyébként a kiegészítő aktív használói valóban jobban érezték magukat attól, hogy kiürült a hírfolyamuk, jellemzően pozitív hatásokról számoltak be, például arról, hogy így értelemszerűen megszűnt a végtelen görgetési ingerük, kevesebb időt töltöttek az oldalon.

Dömös Zsuzsanna további cikkei Túl sok erőszakot láthatnak a gyerekek a TikTokonÚj külsőt kap a Windows egyik régi programjaAz Instagram rászólna a tinikre, hogy ne vigyék túlzásba a dolgokat

The post A Facebook kitiltott egy fejlesztőt, aki segített az embereknek kevesebbet facebookozni first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az Európában egyelőre nem elfogadott védőoltás hatásosságának vizsgálatát már megkezdték
2021-11-30 21:13:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
186 éve, 1835. november 30-án született Mark Twain, polgári nevén Samuel Langhorne Clemens amerikai
2021-11-30 21:08:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Egyelőre még csak egyes régiókban érhet el a Netflix Hub a Spotifyon, amely lehetővé teszi a kedvenc sorozatok zenéinek, kapcsolódó tartalmainak új szintre helyezését
2021-11-30 21:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ha olyan fotót látunk, amin szerepelünk, de nem kérdeztek meg róla minket, levetethetjük
2021-11-30 20:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hagyomány, hogy a Google az év végéhez közeledve kihirdeti, melyik országban melyik androidos alkalmazások és játékok voltak a legjobbak az adott évben
2021-11-30 20:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az egyik legtöbbet feltett kérdés: mi történik a napelemekkel télen? Hogyan működik, mennyi áramot termel, és egyáltalán: hogyan viselkedik a kemény mínuszokban? A kérdések mögött sokszor számos tévhit áll, amelyeknek néha bizony csak kevés alapjuk van
2021-11-30 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez