Ma is virágzik Al Capone egy amerikai kórháznak ajándékozott cseresznyefája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ma is virágzik Al Capone egy amerikai kórháznak ajándékozott cseresznyefája

Al Capone neve ma megkerülhetetlen, hiszen a chicagói alvilág a szesztilalomnak köszönhetően dúsgazdaggá vált feje könyvek, filmek, illetve dalok tucatjait inspirálta, az FBI egyik legkeresettebb bűnözőjeként pedig hosszú éveken ügynökök és rendőrök tömegei ábrándoztak arról, hogy rács mögé juttatják.

A tejesdobozokra nyomott lejárati dátumok ötletével nem csak Amerikát, de az egész világot áformáló maffiafőnököt 1931-ben, épp kilencven évvel ezelőtt érte utol a törvény keze: adóelkerülésért került a bíróság elé, ahol ötvenezer dollár pénzbírságot, illetve tizenegy évnyi börtönbüntetést szabtak ki rá. Ezt az időt Atlantában kezdte letölteni, 1934-ben azonban San Francisco legendás börtönébe, az Alcatrazba szállították, ahol rövidesen kiderült, hogy hosszú évek óta egyre súlyosbodó szifilisze már az agyát is elkezdte leépíteni.

A diagnózis idején Al Capone talán még csak fejfájással, illetve szédüléssel küzdött, a következő években azonban a helyzet rosszabodott: megjelentek a tipikus tünetek, a beszéd- és memóriazavar, a személyiségváltozás, a gyors hangulatváltások, a fokozódó demencia, vagy épp a nyakmerevség és bénulások, ami miatt 1939 november 16-án a korábban rettegett férfit szabadlábra helyezték.

Pennsylvania Department of Corrections / FBI Al Capone 1929-es rendőrségi fotója

A börtön felhívta a család figyelmét arra, hogy a férfinak minél előbb orvosi segítséghez kell jutnia, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteit, ez azonban nem volt egyszerű, hiszen az előrehaladott harmadlagos (tercier) szifiliszén segíteni tudó, a téma világszinten is legfontosabb intézete, a baltimore-i Johns Hopkins University Hospital nemes egyszerűséggel nem engedte a falai közé, félve attól, hogy nem csak az erőszakossá vált Caponét, de a média tömegével feltűnő képviselőit is kordában kell majd tartaniuk.

A Union Memorial Hospital ugyanakkor zöld utat adott a kérésnek: az épület ötödik emeletén

kétszobás, udvarra néző lakosztályt bocsátottak a rendelkezésére, sőt, a családtagokat, borbélyát, ételkóstolóit (az egykori maffiózó élete végéig félt a mérgezéstől), illetve testőreit is beengedték.

Al Capone hat hetet töltött az épületben, majd további néhány hétig utókezelést kapott egy direkt erre a célra kibérelt baltimore-i házban, mielőtt 1940 márciusában visszatért volna a Miamiban lévő otthonába.

A már életében legendává vált maffiózó hálás volt a figyelemért, és az áldozatos munkáért, így két japán díszcseresznyét ajándékozott a kórháznak, amit el is ültettek abban a belső kertben, ahová korábban a férfi lakosztálya is nézett ? írja az Atlas Obscura.

Atlas Obscura

A fák egyikét 1950-ben, alig három évvel Capone halála után kivágták, hiszen kellett a hely egy új épületszárnynak, a másik azonban ma is a helyén áll, sőt, minden tavasszal virágba borul, annak ellenére, hogy 2010 februárjában a hirtelen lezúduló óriási hómennyiség kettétörte a törzsét, és többek közt egy három méteres ág letörését okozta.

A letört részekből később különböző méretű díszeket faragtak, aminek eladásával a kórház alapítványa jutott kisebb-nagyobb bevételekhez.

A fa még jó ideig állhat a nyerstégla-burkolatú épület előtt, esetleges elpusztulásával a Capone-sztori azonban nem ér véget, hiszen a környéken álló cseresznyefák mind az immár nyolcvankét éves példány szaporításával születtek.

The post Ma is virágzik Al Capone egy amerikai kórháznak ajándékozott cseresznyefája first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A középdöntőhöz érkezett A Konyhafőnök VIP, a december hatodikai adás második felében desszerteket kellett készíteniük a piros és kék csapat versenyzőinek ? ezekben nemcsak segített a Mestercukrász című műsor zsűritagja, Juhos József, de a vé
2021-12-07 06:21:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Bill de Blasio, New York város polgármestere hétfőn elrendelte, hogy a város magántulajdonban lévő vállalatai és üzletei kötelezzék az alkalmazottjaikat a koronavírus elleni védőoltás felvételére, miközben az erősen fertőző omikron variáns már legalább a tagállamok egyharmadában terjed
2021-12-07 06:15:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kedden a Dunántúlon többnyire derült, vagy kissé felhős lesz az ég, a késő délutáni óráktól lehet nagyobb területen felhősödés a nyugat-magyarországi régióban ? írja a Kiderül
2021-12-07 06:06:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Január 1-jétől nem lesz gyógyszer a kiszállított csomagokban, a gyógyszertárban árult egyéb termékeket lehet majd csak megvenni tőlünk online
2021-12-07 05:52:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Előkerültek már a télikabátok a felső polcról és háttérbe vonultak a nyári és őszi szettek teljesen? Vagy a szokásos őszi káosz mélyéről próbálsz te is kikecmeregni, amikor a nyári és téli ruhák egyszerre próbálnak elférni a gardróbban, a cipők pedig vegyes érzelmekkel köszöntik egymást az előszobában, mert nem értik, miért találkoznak egyáltalán? Amint rendet teszünk az otthonunkban, a közvetlen környezetünkben, azonnal felértékelődik a ?Rend a lelke mindennek? közmondás
2021-12-07 05:42:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Alexandre Dumas mindössze négy esztendős volt, maikor édesapja 1806-ban elhunyt
2021-12-07 05:20:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez