:
Breaking News

Videóra vették, ahogy elég a légkörben egy orosz kémműhold

Videóra vették, ahogy elég a légkörben egy orosz kémműhold

Helyi idő szerint október 20-án, a hajnali órákban egy tűzgömb tűnt fel az Egyesült Államok Közép-Nyugat régiója felett – írja az IFLScience. Az eseményt többen meg is örökítették.

A közösségi oldalakon azonnal elkezdődött a találgatás, hogy mi is alakíthatta ki a jelenséget, a tűzgömb ugyanis nem hasonlított egy meteorra.

Úgy tűnik, hogy az észlelés hátterében valóban nem egy természetes objektum, hanem egy orosz kémműhold megsemmisülése állt.

Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem csillagásza a Twitteren azt írta, a Koszmosz-2551 műhold az előrejelzések alapján épp abban az időben haladt át a térség felett.

A Koszmosz-2551 katonai felderítő műholdat szeptember 9-én bocsátották fel. Bár Oroszország kevés információt adott ki az űreszközről, a műholdfigyelők hamar észrevették, hogy valami nincs rendben a szerkezettel. McDowell már a tűzgömb észlelése előtt egy nappal jelezte, hogy az adatok alapján a Koszmosz-2551 küldetése kudarcba fulladt.

Úgy tűnik, a műhold visszaesett a légkörbe. Bár a jelenség igen látványos volt, McDowell szerint valószínűleg nem jelentett fenyegetést a felszínre.

The post Videóra vették, ahogy elég a légkörben egy orosz kémműhold first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés