A Facebook elárulta, hogyan fog bele a ?metaverzum” megépítésébe

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Facebook elárulta, hogyan fog bele a ?metaverzum” megépítésébe

A Facebook október 28-án, magyar idő szerint este hétkor tartotta meg idei Connect nevű éves eseményét, ahol rendszerint a kiterjesztett- (AR), virtuális-valósággal (VR) kapcsolatos legújabb fejlesztések vannak a középpontban. Az idei év azonban más: most a metaverzum volt a fő tematikája a nyitóbeszédnek, amit a cég vezére, Mark Zuckerberg tart. A kifejezést júliusban használta először Zuckerberg, amikor közölte, hogy közösségimédia-hálózatból ?metaverzum céggé? fejleszti a Facebookot, méghozzá a következő öt évben. Sőt, felmerült az is korábbi pletykák szerint, hogy a Facebook annyira komolyan veszi a dolgot, hogy még a saját nevét is megváltoztatja.

A metaverzum pedig jóval több, mint egy egyszerű közösségi oldal: komplett online világ, ahol a felhasználók virtuálisan játszhatnak, dolgozhatnak, beszélgethetnek, méghozzá virtuálisvalóság-headsettel a fejükön. Zuckerberg az élményt úgy jellemezte, mint egy olyan ?testet öltött? internetet, amiben nem csak egyszerűen tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban ?benne lehetünk?.

Eddig tudni lehetett, hogy tervéhez a cég ehhez tízezer alkalmazottat venne fel az unióban, és idén körülbelül tízmilliárd dollárt költ a projektre ? legalábbis ez áll a cég idei harmadik negyedéves jelentésében, ami az elemzői várakozásokhoz képest némivel rosszabb eredményeket mutat. Ebből kiderül az is, hogy a koncepció nem csupán az AR/VR technológiákról szól, szélesebb kör juthatna hozzá a metaverzum-platformhoz headseteken, okosszemüvegeken keresztül, de már létező számítógépekkel és okostelefonokkal is.

Facebook CEO Mark Zuckerberg ascends into the Metaverse during Connect 2021 Keynote pic.twitter.com/wJKqgE8MKl

? Jane “Not A Tw?tter Employee” Manchun Wong (@wongmjane) October 28, 2021

A Connecten egy sor olyan AR/VR újítást mutatott meg Zuckerberg, amik apró lépésenként elvezetnek majd a koncepció megvalósulásáig.

A desktoptól eljutottunk a webig, majd a mobilokig, a szövegtől eljutottunk a fotóig és a videóig, de itt még nincs vége a sornak. A következő platform és médium minden korábbinál immerzívebb lesz, ahol az élményt nem csak befogadjuk, de benne is leszünk, ezt fogjuk metaverzumnak hívni?

? vezette fel a bejelentések sorát Zuckerberg, aki szerint egyértelműen ez a következő nagy dolog az okostelefonok után. Miután évekig tapadtunk a kijelzőkre, az alapító szerint ezután digitális környezetben kellene 3D-s objektumokat néznünk, mondjuk egy barátunk hologramját, ami a valódi világra helyezett plusz rétegen kapna helyet. Ez azonban nem egy nap alatt fog felépülni. Az ötéves tervben gondolkodó Zuckerberg többek közt az alábbi kisebb lépéseket jelentette be:

Horizon Home: a Facebook az Oculus Quest nyitóképernyőjét alakítja át kvázi digitális nappalivá, ahol a felhasználók összehívhatják a barátaikat, hogy videókat nézzenek együtt, vagy közössen játsszanak appokkal, játékokkal a virtuális valóságban. De ezt a teret használhatják munkára is, kimondottan dolgozószobákat alakíthatnak ki, ahol különféle produktivitást segítő appokat használhatnak a kollégákkal. Virtuális valóság a Messengerben: A jövőben VR-ban lehet videóhívásokat bonyolítani a Messenger csevegőben. Még több app megy a VR-ba: Több mint 20 alkalmazás jön a Horizon Home-ra, köztük a Slack, a Dropbox, és természetesen a Facebook saját szolgáltatásai (pl. Instagram), amiket VR-ban lehet használni. Horizon Marketplace: A cég saját piacteret indít, ahol a készítők és a fejlesztők együtt árulhatják virtuális szolgáltatásaikat, javaikat, ezzel alapozná meg a metaverzum ökoszisztémáját. Bővül a Spark: A cég kiterjesztettvalóság-platformja, a Spark lesz az, amit a készítők és fejlesztők a különféle metaverzum-appok elkészítésére használhatnak, így a későbbiekben még több funkciót kap. Polar: A cég iPhone-okra elérhetővé teszi a Polar nevű alkalmazást, amivel a felhasználók AR-effekteket készíthetnek és oszthatnak meg egymással, ilyen módon is barátkozhatnak a technológiával.

A cég emellett egy 150 millió dolláros alapot különít el az új eszközök és funkciók fejlesztésére.

Dömös Zsuzsanna további cikkei Új operációs rendszert jelentett be a Google13,4 milliónál több PlayStation 5-öt adott el eddig a SonyMár nem kell 10 ezer követő az Instagram hasznos funkciójához

The post A Facebook elárulta, hogyan fog bele a ?metaverzum" megépítésébe first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Eddig ismeretlen, pengés farkú, kutya méretű dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel Chilében
2021-12-04 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Kaspersky dolgozói jóllétet vizsgáló friss jelentéséből az derül ki, hogy bár a szervezeteknél rendszeres jelenség a dolgozói adatok kiszivárgása, mégis csaknem a felük jobbnak látja nem nyilvánosságra hozni ezeket az incidenseket
2021-12-04 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak - állapította meg egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás
2021-12-04 11:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Miért éppen Tihanyban temetkezett I. András? Hol lehetnek a királyné csontjai? Hogyan lehetnek bizt
2021-12-04 11:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
1956. december 4-én többezer budapesti nő némán, fájdalmakkal telve és békésen vonult a H&
2021-12-04 10:40:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Aki adattárolót vagy tárhellyel rendelkező készüléket vásárol, az ezentúl egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől
2021-12-04 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez