:

Ennél jobb okosórát most nem nagyon talál

Ennél jobb okosórát most nem nagyon talál

A TicWatch Pro 3 Ultra külsőre nem forradalmasítja az okosórák megjelenését, de kézbe véve azért rögtön érződik, hogy a Mobvoi nem ma kezdte az ipart. Az óratok nagy része üvegszállal megerősített műanyag, amit rozsdamentes acélból készült lünetta és gombok egészítenek ki, a 22 milliméteres, cserélhető szíj pedig kellemes tapintású, a bőrt nem irritáló fluorgumiból készült.

Palágyi Barbara / 24.hu TicWatch Pro 3 Ultra GPS: visszafogottan sportos.

A 41 gramm súlyú és a 47 x 48 x 12,3 milliméteres eszköz se nem nagy, se nem kicsi, vékonyabb csuklón is jól mutat, és leginkább a visszafogottan sportos jelzővel illethető. Ami a strapabírást illeti, arra nem lehet panasz, hiszen az óra egyrészt IP68 szabvány szerinti víz- és porállósággal rendelkezik, másrészt MIL-STD-810G katonai minősítést kapott, a kijelzőt pedig olyan Gorilla Glass védi, ami még ujjlenyomat-taszító réteggel is rendelkezik. Utóbbi tényleg ?működik?, a teszt során csak ritkán kellett azzal foglalkozni, hogy letakarítsuk a foltokat az átlátszó felületről.

Két kijelző lett, maradhat?

A klasszikus órákat idéző formavilág egyedinek ugyan semmiképp nem nevezhető, de a TicWatch Pro 3 Ultra olyan egyedi felépítéssel rendelkezik, ami csak erre az órasorozatra jellemző, ugyanis két kijelzőt kapunk. A felső egy kvarcórákat idéző monokróm LCD megoldás, ami csak az időt, a dátumot, a töltöttséget, a pulzust és a lépésszámot mutatja, és ez alatt kapott helyet egy 1,4 hüvelykes, 454×454 pixel felbontású OLED panel, ami természetesen érintésérzékeny és elérhető rajta az összes okosfunkció. A duál kijelző jó ideje a TicWatch termékcsalád sajátja, ami újdonság az Ultra modellnél, hogy ezúttal már megválaszthatjuk a monokróm variáns háttérvilágításának színét is. Összesen 18 opció áll rendelkezésünkre, az extra fény nem csak este jön jól, és kifejezetten menő, ahogy a retro számlap élessé válik a pár másodperces világításnak hála.

Mobvoi Két kijelző, de egy óra.

A dupla megoldás előnye, hogy a monokróm képernyő keveset fogyaszt, még Always on Display módban is, és ha beállítjuk, hogy a karunkat felemelve csak az említett háttérvilágítás kapcsoljon be, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valamennyivel kitolódjon az üzemidő. Persze dönthetünk úgy is, hogy a megszokott csuklómozdulatra az OLED panel aktiválódjon, de a teszt során logikusabbnak tűnt, hogy ez a kijelző csak érintésre vagy gombnyomásra keljen életre.

A töltések közt eltelő idő viszont úgy növelhető leginkább, ha elmerülünk az úgynevezett Essential mód rejtelmeiben. Ezt bekapcsolva a gyártó ígéretei szerint akár 45 napig is elketyeg az óra: ilyenkor csak a monokróm kijelző használható, sok okosfunkció inaktívvá válik, ugyanakkor a háttérben tovább mennek az olyan feladatok, mint az alvásfigyelés, a lépésszámlálás és a pulzus mérése. Ez a mód aktiválható manuálisan, illetve testre szabható, hogy mikor kapcsoljon be automatikusan. Beállítható például, hogy 5/10/15/20 százalékos töltöttségnél az óra váltson át Essentialra, így nem kell félni a lemerüléstől, már csak azért sem, mert ebben az állapotban 5 százalékkal még legalább egy napig bírni fogja az amúgy 577 milliamperórás akkumulátor.

És ez még nem minden, ugyanis órára és percre pontosan meghatározhatjuk, hogy minden nap mikor aktiválódjon az Essential, és mikor álljon vissza az alapműködés. Ennek hála megoldható, hogy az óra takarékos módban menjen, mondjuk, este 11 és reggel 6 között, mikor a legnagyobb valószínűség szerint alszunk. Az alvásfigyelő persze ilyenkor is működik, viszont az aksit nem fogyasztják feleslegesen olyan funkciók, amelyeket nem használunk.

A teszt során nálunk inaktív volt a karmozdulatra bekapcsoló OLED, 10 százalékos töltöttségnél volt váltás Essentialra, illetve este 10 és reggel 7 között ?pihent? az óra. Egy nap alatt mindössze 30 százalékot merült a telep úgy, hogy folyamatosan ment a véroxigénszint-mérés, a pulzus- és a lépésszámláló, illetve be volt kapcsolva a wifi, a Bluetooth és az értesítések. Ha az edzések során elindítottam a monitorozást végző TicExercise alkalmazást, akkor kicsit ugyan megugrott a fogyasztás, de még így is sikerült elérni, hogy közel négy napon át ne kelljen töltőre tenni az eszközt, ami háromszor jobb teljesítmény, mint amit a legújabb Apple Watch és Samsung Galaxy Watch órák produkálnak. A TicWatch Pro 3 Ultra GPS ráadásul akkor is bírja 2-3 napig, ha egyáltalán nem foglalkozunk az Essential móddal, de azért ezt nagyban befolyásolja, hogy mit használunk ki a rendelkezésünkre álló okosfunkciókból ? és ebből akad egy pár.

Nemcsak sokáig bírja, tényleg okos is

A Mobvoi órájának nagy előnye, hogy nem saját rendszer, hanem a Google-féle Wear OS fut rajta, abból is a 2.32-es verzió, de az ígéretek szerint a jövőben várható a Samsung Galaxy Watch 4-en már elérhető 3-as főverzió is. Az OLED kijelzőre akár több alkalmazásból is kereshetünk a szemünknek kedves óralapot, több százas, sőt ezres kínálatból válogatva, és találhatunk szerkeszthető mintákat is. A kezelés ugyanúgy működik, mint bármelyik okosóra esetében: egyaránt használhatjuk a gombokat és az érintésérzékeny kijelzőt. A jobb szélre került kapcsolók közül a felső megnyitja a telepített appok listáját, illetve ezzel lehet mindig visszatérni a főképernyőre, az alsó gombra pedig mi magunk programozhatunk rá egy általunk gyakran használt funkciót. Az ujjunkkal a képernyőn fentről le (beállítások), lentről fel (értesítések), balról jobbra (digitális asszisztens) és jobbról balra (általunk beállított widgetek) tudunk navigálni.

A rendszer zavartalan működését egy Snapdragon Wear 4100 processzor, a gyártó saját 2 GHz órajelű chipje, továbbá 1 GB memória biztosítja, háttértárból pedig 8 GB került a burkolat alá ? ebből mi nagyjából 4 GB-ot használhatunk a többi között alkalmazások és zenék letöltésére.

Palágyi Barbara / 24.hu

A Wear OS egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nyitott rendszer, így nem csupán a gyártó alkalmazásait tudjuk használni a testreszabáshoz és a különböző funkciók kiaknázásához, de adott a Wear OS applikáció, továbbá kedvünk szerint tölthetünk le mindenféle hasznos és korábban már használt szoftvereket. Van például Spotify és YouTube Music, közvetlenül az órára letölthető zenékkel, az NFC chipnek és a Google Pay appnak hála tökéletesen működik a fizetés Curve-vel, Revoluttal, sőt már a Gránit Bank, a K&H és az Erste alkalmazásaival is.

Azok is örülhetnek, akik eddig olyan sportszoftvereket használtak, mint például a Strava, a Google Fit vagy éppen a Nike Run Club, ezek ugyanis mind elérhetők az órára a Play Áruházon keresztül. Az eszköz emellé kompatibilis a Runkeeperrel, és még az almások is csatlakoztathatják a Apple Health alkalmazáshoz. Futáshoz amúgy tökéletes a TicWatch, ugyanis képes csatlakozni a Beidou, Glonass, Galileo és QZSS műholdakhoz, és nagyszerűen leköveti, hogy merre szaladtunk. A GPS-nek hála az óra akár navigációra is használható, mondjuk túrázás közben, és ilyenkor jól jöhet a beépített barométer, a giroszkóp és a gyorsulásmérő is.

Barbara Palágyi / 24.hu A hátlapi szenzorok folyamatosan dolgoznak.

Természetesen testre szabható, hogy a telefonról milyen értesítések jöjjenek az órára, komplett levelek olvashatók el a képernyőn, az emojik és a képek sem jelentenek gondot, és válaszolni is tudunk, ha nem akarjuk csak ezért elővenni a telefont. Az órával készíthetünk hangjegyzeteket, képernyőképeket, akár hívást is fogadhatunk és indíthatunk ? ha kellően csendes helyen vagyunk, és épp nincs mellettünk a mobilunk, akkor normális minőségű beszélgetéseket bonyolíthatunk le pusztán az óra segítségével. Ehhez persze kell, hogy csatlakozzunk az okostelefonunkhoz, ugyanis az LTE támogatás hiányzik ebből a modellből, tehát eSIM nem aktiválható az eszközön.

Ahogy arról már volt szó, a TicWatch Pro 3 Ultra GPS számlálja a lépteinket, magától felismeri, ha mozgásban vagyunk, 21 különböző edzés (futás, úszás, foci, jóga, síelés stb.) követhető le vele, mindeközben méri a véroxigénszintet, a pulzust és a szívritmust, és beállítható, hogy értesítést küldjön, ha a szívünk túl gyorsan, túl lassan ver, vagy az óra aritmiás szívverést, esetleg pitvarfibrillációt (AFib) észlel. Azzal persze érdemes tisztában lenni, hogy ez az óra sem orvosi eszköz, ugyanakkor a fenti értesítések fényében segíthet abban, hogy még időben szakemberhez forduljunk.

Adott továbbá az alvásfigyelés, illetve nyomon követhető, mennyire vagyunk fáradtak, hogy áll az energiaszintünk, ami segíthet abban, hogy például akkor álljunk neki edzeni, amikor a szervezetünk erre alkalmas formában van. Az adatokat a gyártó saját alkalmazásai (TicHealth, TicSleep, TicExercise, TicPulse, TicOxygen stb.) gyűjtik, de a telefonos Mobvoi alkalmazásban minden adat egy helyre kerül, és átlátható módon követhető nyomon az összes begyűjtött információ.

24.hu A Mobvoi alkalmazás szépen megmutat minden, az óra által mért adatot. A legjobb idén

A TicWatch Pro 3 Ultra GPS ugyan nem tökéletes, hiszen a vezeték nélküli töltés nagyon hiányzik belőle, és elfért volna egy EKG funkció is, de a 300 eurós (kb. 108 ezer forintos) árért (amiben a gyártó honlapjáról rendelve benne van a szállítás és az adó is) cserébe a legjobb vétel, amivel idén találkoztunk. Ennél persze jóval olcsóbban is lehet okosórát venni, de a Mobvoi eszköze a nagyfiúk ligájában játszik, és olyan kütyükkel száll versenybe, mint a Huawei és a Samsung legdrágább modelljei. Sőt akár még az Apple Watch is lehet konkurencia, bár kétségtelen, hogy a jól működő ökoszisztéma miatt erről jóval nehezebb meggyőzni a hű almásokat.

Ha viszont az ősszel megjelent, szintén Wear OS-t (is) futtató Galaxy Watch 4 Classic szériához hasonlítjuk a tesztalanyunkat, akkor valamivel kevesebbért kapunk majdnem megegyező funkciókat, és a Mobvoi eszköze üzemidő terén többszörösen lekörözi a Samsung legújabb okosóráját. A valamivel drágább, idén nyáron debütált Huawei Watch 3 Pro pedig hiába ketyeg el szintén napokig, a jobbára zárt rendszer, a kevesebb alkalmazás és sokszor fapadosabb funkciók (például: értesítések) miatt vérzik el a TicWatchoz képest.

Birkás Péter további cikkei Honor 50 teszt: újra van Google, de ez már kevés lesz a sikerhezMegvan a Netflix Games következő játékaDuplájára nőtt az adathalász támadások száma a Black Friday közeledtével

The post Ennél jobb okosórát most nem nagyon talál first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés