:
Breaking News

Mit tegyünk, hogy télen is jól aludjunk?

Mit tegyünk, hogy télen is jól aludjunk?
  • 24.hu
  • 01 Dec, 2021
  • Címkék: #

Ősi ösztönünk, hogy a hideg évszakokban a szervezetünk tartalékait pihenéssel kíméljük, mint ahogy az is, hogy minden alkalmat igyekszünk megragadni arra, hogy az energiaraktárainkat feltöltsük. Kézenfekvő erre a ?bekuckózás?: keveset mozgunk, több időt töltünk az ágyban és akkor is eszünk, ha épp nem vagyunk éhesek. Mindhárom dologgal könnyen túlzásba eshetünk télen, és leggyakrabban ? ha csak nincs valamilyen egyéb betegség a háttérben ? ez az oka a nyugtalan téli alvásnak is. Lássuk tehát, mi lehet mindennek az ellenszere.

Minél több fényt!

A hideg és a rossz idő nem arra ösztönzi az embert, hogy a szabad levegőre menjen, pedig ez a legfőbb titka annak, hogy télen is megőrizzük az egészségünket és éjjelenként jól aludjunk. Az első jó tanács tehát az, hogy mozduljunk ki télen is, mert minél többet vagyunk a szabadban, annál több napfény ér minket, ami által növekszik a hormonjaink működését és ezen keresztül az alvásciklusunkat befolyásoló D-vitamin mennyisége a testünkben. A napfény visszafogja emellett az aluszékonyságot előidéző melatonin nevű hormon termelését, és helyette az ébrenlétet és koncentrációt segítő kortizol termelését indítja be. Egyszóval a fény hatására éberebbek leszünk, nagyobb kedvvel mozgunk, amitől a szervezetünk és annak lebontó folyamatai aktívabbak maradnak. így estére a kimerültség és az alvást gátló levertség helyett kellemes és egészséges fáradtságot érzünk majd, és könnyebben szenderedünk pihentető álomba.

Ne tekerjük fel a fűtést!

Sokan hajlamosak az indokoltnál jobban befűteni a lakást a fagyosabb napokon, és csak akkor érzik jól magukat, ha 24-25 fok van az otthonukban. Holott a pihenés szempontjából ez gondot is jelenthet, hiszen ha a magas hőmérséklet éjszakára is megmarad, az gátolja a nyugodt, mély alvást, aminek fiziológiai feltétele, hogy a testhőmérsékletünk a nappalinál alacsonyabb legyen. 25 fokban ezt sokkal nagyobb küzdelmek árán tudja csak elérni a szervezetünk, így megeshet, hogy nyugodt pihenés helyett csak felszínesen alszunk és izzadtan forgolódunk. A jó alváshoz a szakértők szerint körülbelül 18 fokos hálószoba-hőmérséklet lenne az ideális, ezért éjszakára inkább tekerjük le a termosztátot: ettől nemcsak jobban alszunk majd, hanem a pénztárcánkat is kíméljük vele. A túl meleg szobahőmérséklettel az is probléma, hogy az intenzív fűtés kiszárítja a levegőt, ami így irritálja a légutakat, és ez a kellemetlenség szintén akadálya lehet a nyugodt alvásnak.

Eddzünk többet!

A mozgás a depresszió és a rossz közérzet legjobb ellenszere ? márpedig télen e kettő könnyen hatalmába kerítheti az embert, megint csak rontva a nyugodt alvás esélyeit. A fittség, a jó erőnlét érzése viszont derűlátással, pozitív érzésekkel és örömmel tölt el, fokozza a teherbírást és az aktivitást, márpedig egy aktívan, jó hangulatban töltött nap után könnyebben jön majd álom a szemünkre, és az alvásunk is pihentetőbb lesz.

Együnk kevesebbet!

A szervezetünknek immár télen sincs szüksége látványosan több energiára, mint nyáron, hiszen ruházkodással, fűtéssel és egyéb furfangokkal az ember ma már ki tudja védeni a természet támadásait a kemény hónapokban is. Az ősi késztetés azonban, hogy energiaraktárrá alakítsuk a testünket, azaz zsírkészletet halmozzunk fel, továbbra is jelen van, pedig ez már nem szolgálja az eredeti célt és nem szükséges az életben maradáshoz. Ha engedve az ösztönnek mégis fokozzuk a táplálkozást, attól csak elhízhatunk, ami önmagában is alvást nehezítő körülmény, később pedig olyan betegségek kialakulásának lehet az alapja, amik megint csak a nyugodt álmunkat tehetik tönkre. Külön ügyeljünk ezért arra, hogy télen se fogyasszunk a szokottnál nagyobb mennyiségű zsíros, nehéz, fűszeres ételt, illetve túl sok szénhidrátot, és mindig csak annyit együnk, amennyi az éhségünket csillapítja.

A téli serkentőszerek nem segítik az alvást

A téli rosszkedv ellen szívesen veszünk magunkhoz a szokottnál több serkentőszert, így például gyakrabban kávézunk és teázunk, vagy iszunk meg egy-két pohár bort vagy kellemes belső meleget adó pálinkát a fagyos napokon, mint egyébként. Az alkohol, a koffein és a teában található serkentő anyagok azonban akadályozzák, hogy a szervezetünk estére nyugalomba vonuljon és pihenjen ? különösen akkor, ha ezeket az italokat a lefekvés előtt fogyasztjuk. A legjobb, ha hasonló elvet követünk itt is, mint az étkezésnél: télen se emeljük az adagot, és ha lehet, alvás előtt néhány órával már ne éljünk serkentő hatású szerekkel.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? ? Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriana, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Mit tegyünk, hogy télen is jól aludjunk? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés