Piros-fehér mezbe kényszerítették a Fradit

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Piros-fehér mezbe kényszerítették a Fradit

A IX. kerület sportkedvelő polgárai 1899. április 16-án gyűltek össze, hogy sportklubot alapítsanak, május 3-án pedig hivatalosan is létrejött a Ferencvárosi Torna Club. Springer Ferenc ügyvéd-politikus irányítása alatt az FTC gyors virágzásnak indult, 1900 során megnyílt a klub Soroksári úti sportpályája, és alakultak az újabb szakosztályok. Ezek közül a legjelentősebb az 1900. december 3-án alapított futball-szakosztály volt, amely máig a Ferencvárosi Torna Club gerincét képezi ? írja a Rubicon.hu.

Első mérkőzését 1901 februárjában játszotta a csapat a Soroksári úton a Budapesti Torna Club ellen, ám ezt az MLSZ ? bejelentés hiányában ? nem ismerte el hivatalosnak. Az első ilyen meccsre áprilisig kellett várni, amikor is a Műegyetem csapata 5:3-ra győzedelmeskedett a ferencvárosi tizenegy felett.

Felsőbb utasítás

Érdekesség, hogy az FTC előbb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai csapatok ellen, hiszen a fent említett fiaskó előtt, márciusban már a bécsi Cricketert is vendégül látta, ugyanakkor a 0:9-es eredmény valószínűleg nem töltötte el büszkeséggel a klub szurkolóit.

Az első győzelem a bécsi Old Cricketer együttese ellen született 5:0-ra, a játékosok ezen a mérkőzésen viselték először a csapat zöld-fehér mezét, melyet már ekkor is a 9 sávra hasított Fradi-címer díszített. A jelképek csak egyszer változtak, akkor is kényszerből. 1951?56 között pártutasításra a zöld-fehér gárda egyesült az ÉDOSZ SE-vel, és előbb ÉDOSZ, majd Kinizsi néven indult a bajnokságban.

A klub ezekben az években színeket is váltott, piros-fehér mezben játszott.

Az 1956-os forradalom során azonban visszavette eredeti nevét, és azt a Kádár-korszakban is megtarthatta.

A siker útján

Az FTC aztán 1901 júniusában a magyar bajnokságban is elkönyvelhette első győzelmét, a Budapest Sport Club elleni diadal pedig csodálatos évtizedet nyitott meg a IX. kerületi csapat előtt: tíz éven belül a Fradi öt bajnoki címet szerzett ? és kilencszer végzett dobogón ?, így 1909-ben mindörökre meghódította az első hazai vándorserleget, az Ezüstlabdát.

Ugyanebben az évben aratta egyébként a csapat első jelentős nemzetközi sikerét is, a Rapid Wien 2:1-es legyőzésével ugyanis a Monarchia-bajnokságban is aranyérmet nyert.

The post Piros-fehér mezbe kényszerítették a Fradit first appeared on 24.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fashion Days Fashion Days Az utóbbi időben nem csak a férfiaknál, de a hölgyek körében is hódítanak a karórák, hiszen rengeteg stílus közül lehet választani, és egy jól megválasztott modell remek kiegészítője lehet a stílusodnak
2022-01-24 00:00:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ellenzéki politikus folytatta a koronavírus-járvány alatti lezárások idején szervezett dudáló tüntetés miatt rá kiszabott közmunkát, és meglátta a spenótföld és a belpolitika között
2022-01-23 22:21:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Boris Johnson Chequersben töltötte a hétvégét, teljes bizonytalanságban afelől, meddig élvezheti még a brit kormányfők vidéki rezidenciáján a kényelmét
2022-01-23 22:18:10 | Hozzászólások: 0 | Népszava
MZP üdvözli az MSZP lépését.
2022-01-23 22:07:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nagy kópék ezek a szocik, az már eccer biztos. Bangóné (is) kamuzott a végzettségéről, ezért mo
2022-01-23 21:50:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Thomas Mann a múlt mélységes mély kútjáról beszél csodálatos regényében, de miután elolvastuk Hunyady György Rendszerattitűdök a változó közgondolkodásban címmel megjelent új könyvét, azt mondhatjuk, hogy a metafora a jelenre is érvényes
2022-01-23 21:47:13 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez