:

Kevesebb közjegyzői díjat fizet, aki állami támogatással vesz lakást

Kevesebb közjegyzői díjat fizet, aki állami támogatással vesz lakást
  • 24.hu
  • 03 Dec, 2021
  • Címkék: #

Mostantól már nem a vásárolni kívánt lakás ára, illetve egyéb tényezők, hanem a kölcsön összege a közjegyzői díj alapja azoknál az ügyleteknél, ahol az állam valamilyen formában támogatást, kedvezményt nyújt.

Az igazságügyi miniszter rendelete a közjegyzői díjról szóló 2018-as rendeletet módosítja, vette észre a napi.hu.

Az új, most már érvényben levő szabály szerint ?a lakásvásárláshoz kapcsolódó közjegyzői okirat elkészítése során az ügyérték megállapításának alapjául kizárólag az állami kamattámogatással érintett lakáscélú fogyasztói hitel-, illetve kölcsönszerződésben meghatározott, folyósítani kívánt kölcsön összege szolgál. A jelzálogszerződésben foglalt biztosított követelés összege vagy az önálló zálogjog alapításához kapcsolódó szerződésben meghatározott követelés összege, az ügyérték megállapítása során nem vehető figyelembe.?

A portál fel is sorolja, milyen ügyleteknél lesz így olcsóbb a közjegyzői díj, mivel annak alapja a kölcsön összege:

az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásnál, a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezménynél, az otthonteremtési kamattámogatásnál, a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásánál, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásánál.

A közjegyzői okirat díja ezen alap után változatlanul

3 millió forintot meg nem haladó ügyérték esetén 10 ezer forint, 3-5 millió forint közötti ügyérték esetén 14 ezer forint, 5 millió forint feletti, de 10 millió forintot meg nem haladó ügyérték esetén 16 500 forint, 10 millió forint feletti, de 15 millió forintot meg nem haladó ügyérték esetén 19 500 forint.

The post Kevesebb közjegyzői díjat fizet, aki állami támogatással vesz lakást first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés