:

Levendulamezőn hasznosítják újra a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x)

Levendulamezőn hasznosítják újra a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x)
  • 24.hu
  • 06 Dec, 2021
  • Címkék: #

Az alumíniumból készült kávékapszulák gyakorlatilag százszázalékosan, minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosíthatók. Miközben a szelektív gyűjtésre vonatkozó mutatóink többnyire nem túl fényesek, a kávékapszulákat tekintve egész jól állunk a Nespresso adatai szerint: Magyarországon 43 százalékos a használt Nespresso kapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal jobb a globális átlagnál, de céljuk, hogy ezt az arányt folyamatosan tovább növeljék.

A szelektíven gyűjtött dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében kb. 95%-os energiamegtakarítás érhető el az újonnan előállított alumíniumhoz viszonyítva, ezért az sem meglepő, hogy a világon valaha gyártott alumínium 75%-a ma is használatban van az újrahasznosításnak köszönhetően.

Nespresso

Az alumíniumon túl egy másik szupereje is van a használt kapszuláknak, mégpedig a kávézacc. Ez értékes tápanyagforrásként gazdagítja a termőtalajt, valamint vissza is kerül a természet körforgásába ? ha megfelelően szétválasztják a kapszulák alumínium csomagolását és a bennük rejlő zaccot, és újrahasznosítják őket. Ezt csinálja már jó ideje a Nespresso, és a márka most új utakra lépett a Pannonhalmi Főapátsággal: rendhagyó együttműködésük keretén belül egy speciális kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztettek, amely kifejezetten a pannonhalmi levendulaföldek talajának javítására szolgál.

Nespresso

A kezdeményezés teljesen lokális: a kapszulákat a fenntarthatóságot komolyan gondoló hazai kávéfogyasztók gyűjtik össze és küldik vissza, Magyarországon választják szét az alumíniumot és a kávézaccot, és itthon készült a zacc tartalmú termesztőközeg is. Az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,2?) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy jövő év végére már minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 3?). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

Mostantól még nagyobb odafigyelést igényelnek tehát a használt kávékapszulák. Aki kicsit is törődik a környezetével, inkább vigye vissza őket egy Nespresso Boutique-ba vagy küldje vissza a futárszolgálattal, amikor átveszi a következő kávérendelését.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

[1] azaz a közvetlen – a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett ?scope 1? kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó ?scope 2?kibocsátásai ?További információk: https://ghgprotocol.org/ [2] az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások – a Greenhouse Gas Protocol szerint ?scope 3? kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/

The post Levendulamezőn hasznosítják újra a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés