:

Hamarosan jöhet a székely személyi igazolvány

Hamarosan jöhet a székely személyi igazolvány
  • 24.hu
  • 06 Dec, 2021
  • Címkék: #

Székely személyi kártya bevezetését tervezi a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Az állandó bizottság az MTI szerint hétfőn közvitára bocsátotta az erről szóló határozattervezetet.

A tervezet arról rendelkezik, hogy a székely vagy székelyföldi személyi kártyát bármely, tizennyolcadik életévét betöltött személy megkaphatja, aki székelyföldi állandó lakhellyel rendelkezik, vagy Székelyföldön kívül él, de székelynek vallja magát, és egyetért Székelyföld területi autonómiájával úgy, ahogy az a Székely Nemzeti Tanács Autonómia-statútumában áll.

A tervek szerint a személyi kártya visszavonható azoktól, akik nyilvánosan szembefordulnak az igénylésben meghatározott értékekkel.

A kártyát kötelezően vissza kell vonni mindazon személyektől, akik lemondanak erről, és kérik adataik törlését.

A határozattervezet preambulumában az SZNT emlékeztetett arra, hogy a Székelyföld területi autonómiájára készülve eddig megalkotta a Székelyföld autonómia-statútumát, megrajzolta Székelyföld külső és belső közigazgatási határait és létrehozta Székelyföld jelképeit. Emellett kimondta, hogy a régió nyelve a magyar nyelv, valamint kijelölte Székelyföld hivatalos ünnepeit: a Székely Szabadság Napját március 10-én, és Székelyföld Autonómiájának Napját október utolsó vasárnapján.

A székelyföldi vagy székely személyi kártya bevezetését az SZNT állandó bizottsága arra hivatkozva kezdeményezte, hogy

bármely országnak vagy bármely ország területén lévő autonóm régiónak legfontosabb alkotó eleme az ott élő népesség, amelynek tagjai az ország alkotmányát, illetve az autonóm régió alaptörvényét elfogadják.

The post Hamarosan jöhet a székely személyi igazolvány first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés