:
Breaking News

Omikronnal ijesztgetnek a netes csalók

Omikronnal ijesztgetnek a netes csalók
  • 24.hu
  • 18 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az antivírus termékeket forgalmazó Bitdefender kiberbiztonsági vállalat kutatólaborja új csaló e-mail hullámra lett figyelmes. A kiberbűnözők olyan vény nélkül kapható étrend kiegészítőket reklámoznak, amik segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a Covid-19 omikron variánsára hivatkozó spam és adathalász kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el.

A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre alapbetegségeik miatt nagyobb veszélyt jelenthetnek a COVID-19 okozta súlyos szövődmények.

A bűnözők az emailben a ?Diabetic’s Complete Omicron Protection Guide? nevű dokumentumra hivatkoznak, a link pedig egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat. A levél szerint az omikron nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb, a hatásai alól pedig egy ingyenes útmutatóval megvédheti magát a netező.

A valóságban azonban egy káros webhelyre mutat a hivatkozás, ahol szenzitív személyes és banki adatokat próbálnak ellopni a kiberbűnözők. Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd tölsék le az útmutatót és rendeljék meg az étrendkiegészítőt.

Az eddigi vizsgálatok alapján a levelek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik. Jelenleg a csaló e-mailek több mint fele (59%) az Egyesült Államokban, 14% írországban, 6% Dél-Koreában, 5% Svédországban és Dániában célozta a felhasználókat.

A Bitdefender disztribútora, a biztributor az alábbiakat javasolja a felhasználóknak:

Alaposan figyeljenek a nyelvtani és gépelési hibákra, valamint ne dőljenek be a túl jónak tűnő ajánlatoknak, a közösségi media platformokon se! Ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra! Ne töltsék le a mellékletben szereplő fájlokat! Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket! Használjanak adathalászat- és rosszindulatú szoftverek elleni technológiákat tartalmazó biztonsági megoldást, abból a célból, hogy megvédjék magukat az internetes fenyegetésekkel és csalásokkal szemben!

The post Omikronnal ijesztgetnek a netes csalók first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés