:

Az ukrán külügyminiszter szerint jelenleg nem elég az orosz haderő arra, hogy teljes körű háború törjön ki

Az ukrán külügyminiszter szerint jelenleg nem elég az orosz haderő arra, hogy teljes körű háború törjön ki
  • 24.hu
  • 26 Jan, 2022
  • Címkék: #

Kijevnek nincs kifogása azokkal az írásos javaslatokkal szemben, amelyeket az Egyesült Államok az orosz-ukrán válság enyhítését célzó tárgyalások részeként Oroszországnak kíván küldeni a héten – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az MTI tudosítása szerint a tárcavezető azt hangoztatta, hogy az amerikai fél a javaslatok elkészítésekor figyelembe vette az ukrán álláspontot. Az USA várhatóan a héten ad írásos választ Moszkvának az úgynevezett biztonsági garanciákról szóló követelésére, amelynek része az is, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba ? emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az Egyesült Államok a kapcsolattartás folytatására számít Moszkvával, miután átadja írásos válaszát.

Washington külön választ tervez küldeni a biztonsági követelményekről a NATO-nak. Jens Stoltenberg főtitkár közölte: a szövetség meg fogja ismételni, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak a kulcsfontosságú elvek tekintetében. Ezek közé tartozik, hogy Európa minden államának joga van megválasztani a saját útját, illetve azt, hogy biztonsága szavatolása érdekében milyen szervezet része kíván lenni. Egyúttal azt is jelezte: a NATO válaszában az is benne lesz, hogy a szövetség kész meghallgatni Oroszország aggályait.

A tájékoztatón Kuleba köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek kiegészítő katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Annak ellenére, hogy államunk nem tagja a NATO-nak, és az észak-atlanti szerződés 5. cikkelye nem vonatkozik Ukrajnára, köszönettel tartozunk az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Lengyelországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, a Cseh Köztársaságnak és a többi NATO-tagországnak, amiért további védelmi támogatást nyújtottak fegyveres erőinknek

? fogalmazott a miniszter. hangsúlyozva, hogy ez a támogatás erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját.

A tárcavezető emellett úgy vélekedett, hogy jelenleg nincs akkora orosz haderő Ukrajna határai mentén, amellyel Oroszország teljes körű háborút indíthatna Ukrajna ellen.

Az Ukrajna határa mentén és a megszállt területeken felhalmozott orosz csapatok száma nagy, és közvetlen veszélyt jelent az országra, azonban jelen pillanatban ez a létszám nem elegendő az  Ukrajna elleni teljes körű offenzívához

fogalmazott a külügyminiszter.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

The post Az ukrán külügyminiszter szerint jelenleg nem elég az orosz haderő arra, hogy teljes körű háború törjön ki first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés