:

Olyan, mintha 14. havi nyugdíjat is kapnának a nyugdíjasok

Olyan, mintha 14. havi nyugdíjat is kapnának a nyugdíjasok
  • 24.hu
  • 14 Dec, 2021
  • Címkék: #

A kormány négy hónap leforgása alatt nemcsak plusz egyhavi nyugdíjat fizet ki (ahogyan az már ismert, 2022 februárjában), hanem egyszeri intézkedéseivel csaknem még egy hónapnyi juttatást ad a nyugdíjasoknak ? derül ki a Portfolio.hu számításaiból. íme, mennyire bőkezű a kormány a jövő tavaszi parlamenti választások előtt ? négy hónap alatt érzékelhetően javítják a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét, az alábbi négy intézkedéssel:

Novemberben év elejéig visszamenőleges nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjellátásban részesülők a vártnál magasabb infláció miatt. A korrekció is a vártnál nagyobb lett, átlagnyugdíjasnak (151 ezer forint) mintegy 22 ezer forintnyi. Mindenkinek, a kisnyugdíjasoknak is egyforma összegű, 80 ezer forintos nyugdíjprémium volt novemberben. Januárban az előzetesen bejelentett 3 százalékos helyett 5 százalékos nyugdíjemelés jön, szintén a magasabb infláció miatt.  A plusz 2 százalékos emelés átlagnyugdíj szintjén úgy 3 ezer forint havi pluszt jelent, ami éves szinten 36 ezer forint. Februárban az eredetileg tervezett kétheti nyugdíj helyett teljes havi, 13. havi juttatás is érkezik a normál havi ellátáson felül.

A szakportál azt írja, a novemberi nyugdíjemelési többlet és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forintnyi plusz kiadást jelentett az idei költségvetés számára. A jövő januári lényegesen magasabb nyugdíjemelés pedig számításaik szerint éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadást is jelenthet.

Vagyis a kormány idén november és 2022 januárja között ? a februárra várható 13. havi nyugdíj kifizetésén túl ? 330 milliárd forint extra kiadást vállal fel a nyugdíjasok felé. Tegyük mellé, hogy a (tavaly nyáron elfogadott) 2021-es eredeti költségvetés (még az év közbeni nyugdíjkompenzációk nélkül számolt) nyugellátásának sorát, abban az idei egész évre vonatkozó nyugellátás összegét 3907 milliárd forintra várta a kormány. A nyugdíjakra pluszban kifizetett 330 milliárd forint tehát majdnem annyi, mintha még egy havi nyugdíjat adtak volna. Hiszen az évi tervezett 3907 milliárd forint nyugdíjkiadás egy hónapra visszaosztva 325 milliárd forint.

A 151 ezer forintos átlagnyugdíjasnak az első három intézkedés mintegy 138 ezer plusz pénzt jelenthet, vagyis majdnem neki is egy 14. havi extra pénz jön ki.

Más szóval a szakportál szerint úgy is fogalmazhatunk, hogy a jövő februári valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

The post Olyan, mintha 14. havi nyugdíjat is kapnának a nyugdíjasok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés