:

Csütörtökön egymásra csörög Biden és Putyin

Csütörtökön egymásra csörög Biden és Putyin
  • 24.hu
  • 29 Dec, 2021
  • Címkék: #

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön telefonon tárgyal egymással – jelentette be szerdán a Fehér Ház és a Kreml.

A megbeszélésen különböző témák, így a közeljövőben esedékes diplomáciai érintkezések szerepelnek – közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Emily Horne.

Közleményében Horne azt hangsúlyozta, a Biden-kormányzat folytatja a konzultációt európai szövetségeseivel és partnereivel az ukrán határ közelében történő csapaterősítésről.

A kommüniké szerint Biden több európai vezetővel tárgyalt az ukrán-orosz határon kialakult helyzetről, míg az amerikai  kormányzat képviselői a NATO-val, az Európai Unióval és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) léptek kapcsolatba.

Orosz hírügynökségek szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Putyin és Biden csütörtökön – moszkvai  idő szerint késő este – beszél telefonon egymással, de további részleteket nem közölt.

Egy hónap alatt ez lesz a második telefonbeszélgetés a két vezető között. Biden és Putyin december elején videókapcsolaton keresztül folytatott megbeszéléseket, s akkor abban állapodtak meg, hogy január 10-én Genfben a két fél tárgyalásokat tart az atomfegyverzet-ellenőrzési szerződésekről és az orosz-ukrán határon kialakult helyzetről. Biden büntetőintézkedésekkel fenyegette meg Putyint, arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Az akkori beszélgetést Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közvetlennek és egyenesnek minősítette.

Moszkva, amely állítása szerint csak reagál arra, amit nyugati ellenségeskedésnek nevez, nemrégiben két szerződéstervezetet nyújtott be, amelynek célja a NATO bővítésének  megakadályozása, így Ukrajna felvétele, továbbá a nyugati katonai tevékenységek beszüntetése az orosz határok közelében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már most kizárt minden “engedményt” a január 10-i tárgyalásokon, az Egyesült Államok viszont előre figyelmeztetett, hogy egyes orosz követelések “elfogadhatatlanok”.

Oroszország várhatóan január 12-én tárgyal a NATO-val, egy szélesebb tanácskozás Moszkva, Washington és több európai ország részvételével pedig január 13-án esedékes.

The post Csütörtökön egymásra csörög Biden és Putyin first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés