:

Hatalmas kődarab szakadt le a Révi-vízesésnél

Hatalmas kődarab szakadt le a Révi-vízesésnél
  • 24.hu
  • 03 Jan, 2022
  • Címkék: #

Leszakadt az erdélyi Sebes-Körös szurdokvölgyében található Révi-vízesés melletti mésztufa – írja az MTI a Maszol.ro portálra hivatkozva.

A vízeséstől 5-10 méterre hatalmas kődarab zuhant a folyóba, jelentősen átalakítva a turistalátványosság környezetét.

A Maszol megkeresésére egy geológus azt hangsúlyozta: a mésztufa viszonylag instabil kőzet, könnyen leomlik. A mostani eset is egy természetes folyamat következménye lehet, amihez nagyban hozzájárulhatott az utóbbi időszak csapadékos időjárása. Pintér István, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője szerint a vízesés melletti kilátót mielőbb el kell bontani, az ahhoz vezető ösvényt pedig le kell zárni, mert életveszélyessé vált.

Benbinder / Getty Images

A 10 méteres vízesésnél a kiépített és látogatható Zichy-cseppkőbarlangból kilépő patak vize zuhan a Sebes-Körös medrébe. A vízesés és a Zichy-cseppkőbarlang a Királyerdő-hegységben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében található. A változatos domborzati forma, a folyók, patakok és vízesések által formált vidék, a barlangok százai minden évben több tízezer természetjárót vonz a környékre.

Tavaly nyáron a világ egyik legszebb vízesésének tartott bánsági Bigér-vízesés óriási kőtömbje szakadt le hasonló módon.

The post Hatalmas kődarab szakadt le a Révi-vízesésnél first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés