:

Hamarosan elérhető lesz az omikronra szabott vakcina

Hamarosan elérhető lesz az omikronra szabott vakcina
  • 24.hu
  • 10 Jan, 2022
  • Címkék: #

Már az év első felében elérhető lesz az új típusú koronavírus omikron nevű változatára szabott oltóanyag a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) szerint, írja az MTI.

A hatóság vezetője, Klaus Cichutek egy hétfői interjúban elmondta, hogy a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kidolgozott úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő oltóanyagokkal foglalkozó gyártók már elkezdték az omikronhoz igazított vakcinák fejlesztését, és ezzel a munkával párhuzamosan elindult az új készítmények engedélyeztetési eljárása is.

Az év első felében, legkésőbb júniusban az egész folyamat lezárul, és nemcsak az új készítmény és a forgalmazási engedély lesz meg, hanem az oltási kampányhoz kellő mennyiség is

? mondta az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) együttműködő német hatóság vezetője a ZDF országos köztelevíziónak.

Ugyanakkor az még nem teljesen biztos, hogy pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd az új oltóanyag, jelezte a PEI vezetője. Mint mondta, ?van még egy kis vita” arról, hogy egyszerűen hozzáigazítsák a vakcinát az omikronhoz, vagy kifejlesszenek egy olyan készítményt, amely nemcsak ezzel a vírusváltozattal szemben hatékony, hanem szélesebb körben.

Klaus Cichutek hangsúlyozta, hogy a világjárvány megállításához egyszerre több intézkedésre, a védekezést szolgáló eszközök kombinációjára van szükség. Bár reményt ad, hogy az emlékeztető oltások jelentősen erősítik a védelmet az omikron változattal szemben, továbbra is szükséges például a maszkviselés és a higiéniai szabályok betartása.

The post Hamarosan elérhető lesz az omikronra szabott vakcina first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés