:
Breaking News

Pintér Sándor szerint nincs is Sztojka-ügy

Pintér Sándor szerint nincs is Sztojka-ügy
  • 24.hu
  • 11 Jan, 2022
  • Címkék: #

Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.

Ezt mondta a Népszavához került újabb hangfelvételen Sztojka Attila kormánybiztos. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjainak ezen a találkozón arról beszélt, Orbán Viktor kérésére vállalta, hogy a romák kapcsolatát a kormányzattal még szorosabbá teszi. Szavai szerint ez azt jeleni, hogy a romaügy változatlanul nemzeti ügy, de csak a Lungo Drom élvezi a Fidesz bizalmát.

Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást

? árulta el a kormánybiztos, aki a Lungo Drom tagjait arról biztosította, a lojalitás megéri, minden olyan lehetőséget meg akarnak adni nekik, ami a biztonságukat szolgálja. Sztojka Attila megfogalmazása szerint

van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.

Még az előző hangfelvétel alapján többen is kérdezték Pintér Sándor belügyminisztert a Sztojka-ügyről. Összegyűjtöttük, mi mindenre lett volna kíváncsi Keresztes László Lóránt (LMP), Szél Bernadett (független) és Tordai Bence (Párbeszéd).

Milyen lehetőségei vannak a kormánybiztosnak, hogy ?BM-esként? emberekről olyan információkkal rendelkezzen, hogy ki kivel találkozik, ki kivel beszél? Van-e tudomása Önnek arról, hogy minisztériumi kapcsolata révén Sztojka ilyen információkhoz juthatott, juthat bárkiről? Történt-e bármiféle megfigyelés, adatgyűjtés Sztojka Attila megbízására, kérésére, az ő bevonásával? Indult-e az ügyben vizsgálat a Belügyminisztériumon belül? Történtek-e visszaélések a Belügyminisztériumban, ha igen, ezekért ki a felelős? A hangfelvételen Sztojka Attila szerződéseket, támogatásokat ígért a jelenlévőknek. Mi alapján osztja ki e szerződéseket, támogatásokat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság? Ebben az ügyben indult-e belső vizsgálat? Milyen követezményei lesznek Sztojkára nézve szavainak? Milyen lépéseket tesz Ön az ügy kivizsgálására, lesz-e belső vizsgálat? Valóban politikai alapon oszt közpénzes támogatásokat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság? Milyen szempontok szerint kapnak támogatást a kedvezményezettek? Indít-e átfogó vizsgálatot a korrupt gyakorlat feltárására? Tételesen kik, milyen céllal és mekkora összegben részesültek egyedi és pályázati alapú támogatásban 2018 óta a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság jóvoltából? Mekkora támogatási összegeket osztottak szét? Milyen politikai teljesítményt vár el Sztojka Attila és a kormány a támogatásokért cserébe? Nemzetbiztonsági lehallgatásokra utalt Sztojka akkor, amikor azt mondta, BM-esként mindenkiről sok mindent tud, azt is tudja, ki mikor kivel beszélt, meg hogyan? Folytatnak lehallgatásokat a BM alá tartozó szolgálatok roma politikusok ellen, és ezekhez az anyagokhoz a kormánybiztosnak hozzáférése van? A Belügyminisztérium, illetve szervei és háttérintézményei az Országos Roma Önkormányzat Lungo Drom-os képviselőivel, azok hozzátartozóival illetve az általuk irányított civil szervezetekkel mikor, mennyiért kötött szerződéseket? Jogosult volt-e Sztojka Attila további egyedi támogatásokat ígérni, felügyelet nélkül támogatásokat osztani politikai alapon? Kormánybiztos úrnak van-e jogosultsága mások megfigyelésének elrendelésére? Amennyiben valóban megfigyelték az ORÖ képviselőit, akkor ennek mi volt a jogalapja! A roma képviselőket is a Pegasus kémszoftverrel figyelték meg?

Pintér Sándor a kérdések többségére egyáltalán nem válaszolt. Ugyanakkor azt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a törvény szerint még nincs kampány. Azt cáfolta, hogy Sztojka Attila BM-esként hivatalosan mindenkiről mindent tudhat. A miniszter tudatta, hogy

a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője részére a Belügyminisztérium személybiztonsági tanúsítványt és felhasználói engedélyt nem állított ki, mert munkaköre ellátásához nem szükséges. A főigazgató a nemzetbiztonsági szolgálatok nemzeti minősített dokumentumainak megismerésére nem jogosult.  A főigazgatóság közismerten nem nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerv, így titkos információgyűjtés folytatására, leplezett eszközök igénybevételére nem jogosult.

A szerződésekről Pintér Sándor csak annyit írt, hogy a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a honlapján ? az adatvédelmi és a személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályok betartásával ? közzéteszi a listát elbírált pályázatairól.

Kapcsolódó Az ORÖ elnöke azt állítja, megzsarolta őt a romaügyi kormánybiztos Agócs János a parlamentbe kerülése esetén független képviselő lenne.

The post Pintér Sándor szerint nincs is Sztojka-ügy first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés