:

Nem mentek el a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ezért nem lehetett tárgyalni a Völner-ügyről

Nem mentek el a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ezért nem lehetett tárgyalni a Völner-ügyről
  • 24.hu
  • 18 Jan, 2022
  • Címkék: #

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amit a bizottság jobbikos elnöke, Stummer János hívott össze. A Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt érintő korrupciós ügyről és Sztojka Attila kormánybiztos kiszivárgott hangfelvételéről szerettek volna tájékoztatást kapni az ellenzéki képviselők.

Az ülés után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, miután az elmúlt években többször előfordult hasonló, nem lepte meg őket, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen.

A Fidesz-KDNP képviselői ugyanahhoz az eszközhöz folyamodtak, mint az elmúlt években sokszor: elszabotálták az ülés megtartását

– értékelt Stummer János, aki szerint a kormánypártiak minden elkövetnek, hogy a számukra kellemetlen ügyeket így vagy úgy, elsumákolják.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja jelezte: az orosz-ukrán konfliktusról is tájékozódni szerettek volna. Az LMP-s Ungár Péter felhívta a figyelmet, hogy a Sztojka Attila ügyéről a sajtóban megjelentek – többek között az, hogy mindenkiről mindent tud – felveti a kérdést, hogy jogszerű-e az adatgyűjtés a Belügyminisztériumban, és hogy az információkat nem használják-e pártpolitikai célokra. Korábban ezt a gyanút vetette fel a Pegasus-ügy is – jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselők az ellenzéki összefogás nemzetbiztonsági programjának néhány pontját is ismertették. Stummer János arról beszélt, hogy

az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az utóbbi években elvesztek a valós ellenőrzési jogkörei, a testület a jelenlegi kormánypárti képviselők folyamatos szabotázsakciói miatt nem képes ellátni a nemzetbiztonsági törvényben rögzített feladatát, a titkosszolgálatok felügyeletét.

Ezért kormányra kerülésük után visszaállítják a bizottság valós ellenőrzési jogkörét – szögezte le.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kapcsán intézményi reformot terveznek. Stummer János elsőként pegazusként, majd kentaurként beszélt a TEK-ről, és azt mondta: a TEK jelenlegi – a rendőrségi intézményrendszeren belül, a nemzetbiztonsági törvény rendelkezései alapján történő – működésének törvényi kritériumait érdemben meg kell változtatni.

Molnár Zsolt azt emelte ki, úgy vélik, hogy az elmúlt években parttalanná vált a titkosítás gyakorlata, indokolatlanul kiszélesítették az adatok minősítetté nyilvánítását. Az MSZP-s politikus azt mondta: áttekintik a titkosítások gyakorlatát, és a beszerzések és más ügyek kapcsán is visszamenőlegesen is felülvizsgálják a minősítéseket. A szocialista politikus is említette a Pegasus-ügyet, amely kapcsán előtérbe került a nemzetbiztonsági érdekből történő titkos információgyűjtés engedélyezési eljárása. Molnár Zsolt szerint jelenleg gumiszabály alapján történik az engedélyezés, s az lehetőséget ad a visszaélésekre, ezért ezen szabályozást is felülvizsgálják.

Ungár Péter célként jelölte meg, hogy legalább a régióban versenyképes bérezés legyen a nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az LMP-s politikus emellett – a pártja által már többször kezdeményezett – aktanyilvánosságot emelte ki az ellenzéki nemzetbiztonsági programból. Az aktanyilvánosságról szóló törvénynek lesznek majd jogkövetkezményei, a jövőben nem lehet például a politikában azzal zsarolni egymást, hogy ki kiről jelentett és mit – mondta az ellenzéki képviselő, aki szerint a nyilvánosság tud történelmi ítéletet hozni a kommunista diktatúra rendszeréről.

The post Nem mentek el a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ezért nem lehetett tárgyalni a Völner-ügyről first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés