:

Erdogan önként jelentkezik, hogy kibékítse Oroszországot és Ukrajnát

Erdogan önként jelentkezik, hogy kibékítse Oroszországot és Ukrajnát
  • 24.hu
  • 19 Jan, 2022
  • Címkék: #

Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívta Törökországba Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a köztök feszülő problémák és nézeteltérések tisztázására ? jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szavaira hivatkozva.

A török elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Törökország semmilyen katonai műveletet, összecsapást, háborút nem akar látni Oroszország és Ukrajna között, és Ankara teljes mértékben kiáll Ukrajna területi egysége, politikai szuverenitása és társadalmi integritása mellett. Kalin rámutatott, hogy szorosan tartják a kapcsolatot Moszkvával annak érdekében, hogy Oroszország elkerüljön mindennemű hadműveletet Ukrajna ellen, mert annak súlyos és visszafordíthatatlan következményei lennének.

A szóvivő leszögezte, hogy Törökország kész bármilyen szerepet betölteni az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség megoldásában, és minden korábbinál sürgetőbb szükség van egy komoly, valós és átfogó párbeszédre a felek között.

Az ilyen nagy és hosszú távú geopolitikai problémákra gyors megoldás nincs. A gyors eredményre irányuló várakozás sikertelenséget hoz

?  emélkedett Ibrahim Kalin, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy Erdogan néhány héten belül valóban Ukrajnába látogat.

Az orosz fél részéről Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagált az invitálásra, ő úgy nyilatkozott, hogy elégedettséggel fogadják bármely olyan ország erőfeszítéseit, amely segíteni tud a helyzet megoldásában. Az oroszok örömmel konstatálnák, ha Törökország ösztönzőleg tudna hatni Ukrajnára a korábbi megállapodások és kötelezettségvállalásai teljesítésében, köztük a minszki megállapodások végrehajtásában.

Erdogan szerint nem reális megközelítés, hogy Oroszország esetlegesen megszállja Ukrajnát, török újságíróknak a napokban úgy fogalmazott,

a térség már nem tud elfogadni háborút.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva tagadja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

The post Erdogan önként jelentkezik, hogy kibékítse Oroszországot és Ukrajnát first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés