:

Bodó Viktor: Mit várunk, ha már a választáson is csalás van?

Bodó Viktor: Mit várunk, ha már a választáson is csalás van?
  • 24.hu
  • 23 Jan, 2022
  • Címkék: #

A Számolj a demokráciáért! kampány oldalán részletes útmutatót közölnek arról, hogyan lehet szavazatszámlálónak jelentkezni, miért fontos ez, és elérhetők a szervezet által készített kutatások eredményei is. A felhívás szerint Magyarországon a rendszerváltás óta rendre előkerülnek a választások körüli kétes ügyek, amelyek legtöbbször kivizsgálatlanul maradnak.

A kampányban 26 közismert előadóművész vesz részt, köztük Csákányi Eszter, Lovasi András, Lengyel Tamás, Nagy Ervin, Nagy Zsolt és Bödőcs Tibor, akik Bodó Viktor rendezésében készülő kisfilmekben mutatják be, milyen visszaélések tapasztalhatók a választások körül.

Az Unhack Democracy civil szervezet áll a kampány mögött. A nevükben található ?unhack? kifejezés azt jelenti: egy elromlott rendszer működő állapotba való visszaállítása vagy egy külső támadás által okozott kár elhárítása. Fő céljuk a választások integritásának és tisztaságának megőrzése, illetve olyan eszközök fejlesztése, amikkel az állampolgárok is biztosíthatják a demokratikus rendszer helyreállítását.

A honlapon megtalálható kutatások szerint a visszaélések többnyire azért maradnak kivizsgálatlanul, mert az érintettek nem jelentik az eseteket, így nem kerülnek jegyzőkönyvbe. Márpedig a jogorvoslat egyetlen hivatalos első lépcsője ez lenne, így tud bármilyen jogvédő szervezet kifogást benyújtani. Ezért hívnak minél több a változásért tenni akaró civilt, hogy vegyen részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

A szervezet 2018-as kutatásai alapján a társalapítók, Barlai Melani és Banuta Zsófia lapunknak elmondták, a jogorvoslati lehetőség hiánya legtöbbször olyan esetekben merül fel, mint amelyeket a videók is igyekeznek bemutatni:

az idősotthonban élő szavazók megfélemlítése, koordinált szavazatvásárlás, jegyzőkönyvek hitelességének sérülése, gyanús szavazatmegosztási arányok azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki jelenlét, szavazólapok eltűnése, Ukrajnából, Szerbiából és Romániából fantomszavazók szervezett szállítása és fiktív lakcímbejelentések által a választói névjegyzékek manipulálása.

Bodó Viktor a szervezet kutatási anyagait használta inspirációként a kampányban bemutatott videósorozat elkészítéséhez. Hogy miért áll ki egy ilyen társadalmi ügy mellett, aról a rendező lapunknak úgy nyilatkozott:

Ezzel a témával kapcsolatban láttam már előzőleg különböző leleplező cikkeket és videókat, de egyáltalán nem tudtam, mit tehetnék. Ezt a tehetetlenségi energiát bosszankodás és letargia helyett most viszonylag dinamikusan ebbe a projektbe csatornáztam. Magyarországon a szabályok betartásának és betartatásának nincsen kialakult kultúrája. Fejétől bűzlik a hal. A törvényhozók elsőként hágják át a szabályokat és/vagy maguk kényére alakítják azokat random és gyakran alantas egyéni érdekeket szolgálva. Mit várunk, ha már a választásokon is csalás van? Mit várunk, ha már akkor sem teszünk semmit?

Te mit tehetsz érte, hogy ez megváltozzon? ? erre a kérdésre válaszol a szervezettel karöltve a rendező és 26 előadóművész, akik kisfilmszerű videókban mutatják be az ugyan szélsőséges, de valóságos helyzeteket. Az Unhack Democracy Bodót kérte fel a munkára, a többi színészt, művészt, énekest pedig a rendező kérte, hogy csatlakozzon a projekthez. A videók ?artivist? műfaja az art és az activist szavak összevonásából keletkezett megnevezés. Olyan alkotásokra használják, amelyek művészi jelleggel és koncepcióval készülnek, de közben társadalmi felhívást tartalmaznak és társadalmi problémára világítanak rá.

Bodó Viktor szerint az artivist műfaj hazánkban kevés hagyománnyal rendelkezik (bár ide sorolja noÁr videóit), ezért is volt izgalmas számára a felkérés. A rendező azt mondja, ez a formátum:

egyszerre mobilizál, közöl információt vagy tanít és szórakoztat. A művészi, kreatív aspektus nagyon fontos, mert az egyszerű, didaktikus üzenetet a művész egyedi módon prezentálja ? humorral, iróniával, esetleg szentimentálisan ?, így segít abban, hogy a közönség megértse a társadalmi, politikai probléma összetettségét.

A rendező kétféle szerepben is részt vesz a projektben: mint művész, aki képességeit, kreativitását adja a kampány sikerességéhez, és mint választópolgár, aki civilként igyekszik kontrollálni a választási folyamatokat.

Bodó azt üzeni azoknak, akik kiábrándultak a demokratikus intézményekből, hogy ideje megragadni az alkalmat, hogy személyesen ellenőrizhessük, minden rendben megy-e.

És hogy miért nem tudnak a szavazatszámlálók fellépni szavazóhelyiségekben tapasztalt rendellenességekkel szemben? Ennek a problémának a gyökerét a gyakorlatias felkészítés hiányában látja a szervezet. Az Unhack Democracy ezért is készített egy interaktív e-learning tananyagot, amit minden választópolgár és párt számára díjmentesen elérhetővé tesznek februárban.

Habár a magyarországi törvények szerint csak párton és a lakcímhez tartozó önkormányzaton keresztül lehet jelentkezni szavazatszámlálónak, a szervezet szerint ettől még nem kell feladnia senkinek a pártatlanságát. A honlapon választhat a jelentkező, kiken keresztül szeretne bekerülni a szavazatszámláló bizottságokba. A felsorolásban megtalálható az ellenzék, a Fidesz, a KDNP, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is, ha pedig valamely kisebb párt delegáltjaként kíván a jelentkező részt venni, a szervezet azt javasolja, hogy keresse meg őket külön.

Az előadóművészek, akik mind ingyen adták az arcukat a kampányhoz, leginkább arra helyezik a hangsúlyt üzenetükben, hogy a politikában tapasztalható visszaéléseket civilek számára a szavazatszámláláshoz hasonló lehetőségek megragadásával lehet visszaszorítani. A figyelemfelhívó videókban azt kérik a szavazóktól, hogy

ne legyenek gyávák és közönyösek.

Kérdésünkre Bodó Viktor elmondta, ő már jelentkezett szavazatszámlálónak, a szervezők pedig hozzátették, tudomásuk szerint Molnár Áron, a noÁr mozgalom vezetője is megtette a kellő lépéseket, emellett biztosak abban, hogy a résztvevők között ez a lista még bővülni fog.

The post Bodó Viktor: Mit várunk, ha már a választáson is csalás van? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés