:
Breaking News

Megelőzhető lenne az allergiás tragédia az iskolákban, ha lenne életmentő injekció

Megelőzhető lenne az allergiás tragédia az iskolákban, ha lenne életmentő injekció
  • 24.hu
  • 23 Jan, 2022
  • Címkék: #

Legyen minden iskolában olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a tanárok be tudnak adni a diákoknak ? egyebek mellett ezt javasolta egy civil szervezet az M1 riportjában a héten történt újpesti tragédia kapcsán.

Mint arról lapunk is beszámolt, egy 7 éves kisfiú egy iskolai születésnapi ünnepség után lett rosszul, mert mogyorót tartalmazó édességet evett, amelytől anafilaxiás rohamot kapott. A mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A 24.hu megkeresésére a rendőrség korábban közölte, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Kapcsolódó Allergiás rohamot kapott és meghalt egy hétéves fiú egy újpesti benzinkúton Az iskolában megtartott születésnapi tortázás után történt a tragédia. A rendőrség nyomozást rendelt el.

Az M1 riportjában egy 11 éves kisfiú mutatta be az EPIPEN használatát. Mivel neki mogyoróallergiája van, ezt az injekciót kell használnia, amikor allergiás roham tör rá. A kisfiú elmondta: az ételallergiája miatt a többi gyerek sokat bántotta az iskolában. ?Volt olyan, hogy megdobáltak engem mogyoróval, meg olyan volt, hogy a nutellás kenyérrel kergettek, és mindig azzal próbálnak viccelődni, hogy behoznak egy zsák mogyorót és bele rakják a számba? ? mesélte Patrik.

Az eset kapcsán az AllerGéniusz Egyesület arra tett javaslatot, hogy az egyes ételekre, valamint rovarcsípésre súlyosan allergiások életét jogszabályokkal is védjék. Egyebek mellett azt sürgetik, hogy az iskolákban sem a közétkeztetésben, sem más formában ne fogyasszanak mogyorót vagy dióféléket tartalmazó ételeket, és hogy a pedagógusok is tudják, ilyen roham esetén mit kell tenni.

?Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden intézményben legalább két EPIPEN vagy ANAPEN injekció kerüljön be, és a tanárok, illetve a személyzet bármelyik tagja ezt tudja használni, évente legalább ismétlő oktatásban is részt vegyenek? ? mondta a riportban Szívósné Rabb Edit, az AllerGéniusz Egyesület elnöke.

Bense Tamás gyermekgyógyász pedig arról beszélt az M1-nek, hogy az ételallergiások száma érezhetően emelkedett az elmúlt időszakban. Hozzátette: az ételallergia tünetei általában a problémát okozó étel elfogyasztása után néhány perccel jelentkezhetnek, és ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

A szakemberek szerint egyébként a diófélék közül a földimogyoró okoz leggyakrabban allergiát, ezért érdemes figyelni a tünetekre, hiszen egy roham akár halálos kimenetelű is lehet.

The post Megelőzhető lenne az allergiás tragédia az iskolákban, ha lenne életmentő injekció first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés