:

Februárban dönt az Európai Bíróság a jogállami mechanizmusról

Februárban dönt az Európai Bíróság a jogállami mechanizmusról
  • 24.hu
  • 25 Jan, 2022
  • Címkék: #

Az Európai Bíróság a Twitteren közölte, hogy február 16-án születik majd döntés a jogállami mechanizmusról.

#EUB: az #EU költségvetésének védelme a #jogállamiság elveinek megsértése esetén ? Az ítélethirdetésre a #Magyarország kontra Parlament és Tanács (C-156/21) és a #Lengyelország kontra Parlament és Tanács (C-157/21) ügyekben 2022. február 16-án kerül sor. @Europarl_HU @EUCouncil

— EU Court of Justice (@EUCourtPress) January 25, 2022

A mechanizmusról korábban sokszor írtunk már, a lényege az lenne, hogy azoktól az országoktól, amelyek rendszeresen megsértik a jogállamiságot, és ezzel kárt okoznak az Európai Unió költségvetésének, el lehessen venni az uniós támogatásokat.

A mechanizmust a gyakorlatban Magyarország és Lengyelország megrendszabályozására találták ki, és a két érintett ország meg is támadta az Európai Bíróságon. A megsemmisítési eljárás része volt az unió hétéves költségvetésének elfogadása körüli ügynek, amikor a magyarok és a lengyelek vétózták a költségvetést, ha a mechanizmust is elfogadják.

A megállapodás az lett, hogy addig nem indítják el a mechanizmust, amíg az Európai Bíróság ki nem mondja, hogy az megfelel au uniós szabályoknak. A gyakorlatban ezt azt jelentette, hogy hiába fogadták el tavaly év közepén, az áprilisi magyar választásokig nem tud életbe lépni a mechanizmus, még ha többen előre jelezték, hogy amint a bíróság döntött, megindítják az eljárást.  Minden jel szerint a bíróság azt fogja mondani, hogy a mechanizmus rendben van.

The post Februárban dönt az Európai Bíróság a jogállami mechanizmusról first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés