:

Furcsa adatokat küldött a Naprendszer határán túl járó Voyager-1

Furcsa adatokat küldött a Naprendszer határán túl járó Voyager-1

Valami nem stimmel a veterán Voyager-1 űrszondával – írja az IFLScience. A szerkezet a Naprendszer határán túl járva felbecsülhetetlen értékű információkat gyűjt, a NASA kutatói viszont most értetlenül állnak az adatai előtt.

Úgy tűnik, az űreszköz és annak antennájának tájolásáért felelős rendszer, az AACS nincs összhangban a szonda viselkedésével. Az AACS egyik feladata, hogy a Föld felé irányítsa az antennát, ha a rendszer meghibásodik, talán örökre elveszítjük a kapcsolatot a Voyager-1-gyel.

Az AACS véletlenszerűen generált és lehetetlennek tűnő adatokat küld.

A hibavédelmi rendszer ugyanakkor nem aktiválódott, az antenna pedig továbbra is a megfelelő irányba néz. A szakértők jelenleg is vizsgálják, hogy mi állhat a probléma hátterében, illetve hogy milyen hatást gyakorolhat a küldetésre.

Erik Simonsen / Getty Images

Suzanne Dodd, NASA Propulsion Laboratory munkatársa, illetve a Voyager-1 és Voyager-2 programjának vezetője szerint az űreszközök 45 évesek, jóval idősebbek, mint amit a misszió kezdetén elvártak. A szondák ráadásul ismeretlen terepen, a csillagközi térben utaznak, ahol magasabb sugárzásnak vannak kitéve. A kutató ennek ellenére bízik benne, hogy amennyiben van megoldás a helyzetre, a csapat meg fogja találni.

A Voyager-1 a legtávolabbi ember alkotta objektum, jelenleg mintegy 23,3 milliárd kilométerre jár bolygónktól. A fény ezt a távolságot 20 óra és 33 perc alatt teszi meg.

The post Furcsa adatokat küldött a Naprendszer határán túl járó Voyager-1 first appeared on 24.hu.